Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladíci pro zábavu ubili bezdomovce, kvůli věku jim hrozí maximálně 10 let

Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ústí nad Labem - Dva mladiství čelí obžalobě z vraždy bezdomovce v Ústí nad Labem. Čin byl neobyčejně brutální, údajným pachatelům ale hrozí s ohledem na věk maximálně deset let vězení.

Muže bez domova mladíci podle obžaloby ubili loni v září v zahradní chatce ve čtvrti Střekov, kde přebýval.

Vyšetřovatelé zjistili i minimálně další dva útoky na lidi bez domova. "Ve všech případech se však jednalo o násilné jednání vůči bezdomovcům v Ústí nad Labem, které vyvrcholilo vraždou. S ohledem na dosud provedené důkazy lze konstatovat, že se pro mladistvé jednalo o jistý druh odreagování a zábavy," řekl dozorující státní zástupce Jan Veselý.

Oba mladíci jsou od loňské vraždy ve vazbě, stíhaní jsou v nejpřísnějším paragrafu trestního zákona. Dospělému pachateli by za takový skutek hrozil až výjimečný trest.

Případ dostal senát soudkyně Kamily Elsnicové. Ta před sedmi lety potrestala mladistvého romského mladíka za brutální útok na chlapce (12) na Teplicku. Tehdy její senát dospěl k závěru, že šlo o pokus o vraždu a vyměřil nejpřísnější možný trest, deset let vězení. Vrchní soud ale trest zmírnil na polovinu s tím, že o pokus o vraždu nešlo. Elsnicová tehdy varovala před druhým útočníkem, který souzen nebyl. V té době mu bylo 14 let. "Je otrlý, neštítí se ničeho. Troufám si říct, že ho tu brzy uvidíme v jiné roli," řekla tehdy soudkyně. Dnes je Nikolas Bady obžalován z loupeží, ústecký soud zatím nerozhodl.

Témata:  krimi vražda bezdomovci

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy