Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prognóza UniCredit: Všechny země regionu letos porostou, většina přes tři procenta

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Útvar strategických a korporátních prognóz skupiny UniCredit vypracoval studii CEE Banking Outlook. Podle ní všechny země regionu střední a východní Evropy vykážou v roce 2017 ekonomický růst, většina z nich pak růstu přes tři procenta. Z pohledu inovací by mělo významnou roli v regionu sehrát digitální bankovnictví.

Vzhledem k celkově příznivému makroekonomickému prostředí byl bankovní sektor v regionu střední a východní Evropy v roce 2016 ziskový ve všech zemích. Stalo se tak poprvé od krize z let 2008 až 2009. Střední a východní Evropa jako celek přitom měla lepší výsledky než západní Evropa.

Bankovní sektor v regionu je podle studie stabilnější. Jako pozitivní směry vývoje vnímá dlouhodobě udržitelnější model financování, nižší podíl poskytování devizových úvěrů v retailovém segmentu v jednotlivých zemích a průběžné zvyšování kvality aktiv.

"Dá se očekávat, že během let 2017 až 2018 zaznamenají téměř všechny země nárůst v poskytování úvěrů, přičemž zaostávající země budou postupně dobíhat rozdíl. Poměr nesplácených úvěrů by se měl nadále snižovat, úroveň ziskovosti přitom bude vyšší než v západní Evropě," vysvětlil koordinátor pro střední a východní Evropu v útvaru prognóz skupiny Mauro Giorgio Marrano.

Většina zemí střední a východní Evropy má relativně vysokou úroveň digitalizace. I když je tato úroveň stále nižší proti většině nejvyspělejších zemí Evropské unie, rozdíly se zmenšují, upozornila studie.

S bilanční sumou 2,6 bilionu eur je skupina UniCredit jednou z největších bank ve střední a východní Evropě. Pro Česko předpokládá letos zrychlení růstu z loňských 2,3 procenta na 2,6 procenta.

Témata:  Unicredit Bank ekonomika banky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy