Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize nekončí: Schillerová je ze Sobotky v šoku, ANO bude hledat jiného kandidáta na ministra financí

Ředitel Zlaté koruny Pavel Doležal (vlevo) Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Ředitel Zlaté koruny Pavel Doležal (vlevo) Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vládní krize nebere konce. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl na dnešním koaličním jednání jmenovat do čela resortu financí náměstkyni Alenu Schillerovou, neprošel ale ani návrh na ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).

Šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš napevno počítá s tím, že z vlády odejde. Pokud by Sobotka přijal dalšího nominanta ANO, Babiš by řekl prezidentovi Miloši Zemanovi, ať ho odvolá. "Pravděpodobně by to bylo ke konci května," uvedl.

Kdyby ministerstvo financí měl dočasně řídit premiér, nebo někdo za ČSSD, považoval by to za konec spolupráce. "Tím pádem by koalice skončila, protože to by porušilo už absolutně tu koaliční smlouvu," sdělil. Odmítl, ale potvrdit, že by ANO smlouvu vypovědělo.

Sobotka náměstkyni Schillerové vyčetl zdržování kontrol jednokorunových dluhopisů, navázanost na Babiše a zpřísňování vymáhání daní. Schillerová se proti všem třem důvodům, kvůli kterým ji Sobotka odmítl, ohradila. "Jsem v šoku z argumentů, které padají. Přijala jsem nominaci, protože nemám politické ambice," řekla novinářům.

Babiš považuje Schillerovou za nejlepší kandidátku. "Pracuje 26 let ve Finanční správě, je nezávislá a pod státní službou. Obvinění jsou skandální a poškozují ji," řekl. Vyloučil, že by měla po jeho odchodu fungovat jako "nesamostatná loutka", jak uvedl Sobotka. "My se známe asi rok a půl," řekl.

Ze Sobotky má Babiš dojem, že vládní krizi ve skutečnosti nechce řešit. "Chce udržovat v mediálním prostoru ty věci. ČSSD klesly preference a řeší to takto," uvedl. Rozzlobilo ho, že ministrem financí by podle sociálních demokratů neměl být ani Brabec, někdejší ředitel lovosické chemičky Lovochemie, spadající pod Agrofert. "Argumentovat Agrofertem je směšné, (Brabec) odešel, myslím, v roce 2011," řekl Babiš.

Babiš zcela odmítá myšlenku, že by mohl být dočasně vedením ministerstva pověřen Sobotka, jako to bylo nedávno v případě ministerstva průmyslu. S dalším jménem chce přijít do středy. "Samozřejmě ministři nerostou na stromech, tak musíme někoho najít," uvedl.

Témata:  Andrej Babiš vláda Richard Brabec Bohuslav Sobotka Alena Schillerová

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.