reklama

V roce 1996 se konaly první volby do Horní komory našeho parlamentu, Senátu. Ač byla jeho existence zakotvena do ústavy ihned po Sametové revoluci, dodnes se role Senátu zpochybňuje. O jeho zrušení se nejvíce snažili komunisté. Ti dokonce navrhli v roce 1996 zákon, kterým by se Senát rozpustil. Přesto funguje dodnes. Server EuroZprávy.cz se zabýval jeho stranickým obsazením, zejména potom tím, kolik bývalých členů Komunistické strany Československa (KSČ) v komoře sedí.

V současnosti v rámci Senátu funguje šest senátorských klubů. Svůj klub tak mají ČSSD, ODS, hnutí ANO, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí. Dále funguje klub nezávislých senátorů. Zbylí senátoři (7) nespadají do žádného klubu. V Senátu se obsazuje celkem 81 křesel.

Z dostupných zdrojů server EuroZprávy.cz zjistil, že v Senátu působí 14 senátorů, kteří buď byli členy KSČ, nebo jsou současnými členy KSČM. Celých 17 procent Senátu tak tvoří bývalí nebo současní komunisté. Přitom samostatný klub komunistické strany Senát nemá. Nejvíce bývalých komunistů je v řadách klubu Sociální demokracie (8). Mezi nimi je například předseda Senátu Milan Štěch, nebo bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová, či Miroslav Antl, který za minulého režimu působil jako prokurátor. 

Klub nezávislých senátorů sestává výhradně z bývalých členů KSČ, pouze Václav Homolka je členem KSČM. V klubu jsou například Jan Veleba, předseda Strany práv občanů, nebo František Čuba, bývalý šéf JZD Slušovice. 

Posledním senátorem, který kdysi působil v řadách Strany, je senátor za ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera. Nutno podotknout, že byl v KSČ pouze krátce, v letech 1967-1968. 

Senát je v současnosti tvořen zejména nestraníky, kteří tvoří naprostou většinu členů. Strana, která v komoře disponuje největším počtem svých členů, je ČSSD. Devatenáct členů (z celkových 25ti) jejich klubu jsou straníci. Většinu straníků má také ODS a KDU-ČSL. Naopak hnutí ANO má ve svém klubu pouze jednoho straníka, zbylých šest jsou bezpartijní. 

Největšími "přelétavci" mezi stranami pak jsou například senátoři Michael Canov, který byl nejdříve v ODS a následně v Unii Svobody-DEU, zvolený do Senátu za Starosty pro Liberecký kraj, ale i Milan Štěch, dnes v ČSSD, dříve nejprve v KSČ, poté v Občanském fóru (OF). Senátor Petr Šilar za KDU-ČSL byl v minulosti členem České strany národně sociální, Občanského fóra a US-DEU.