Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firmu Multiagro zřejmě čeká správní řízení, špatně skladovali trhaviny

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vysoké Mýto - Český báňský úřad zřejmě zahájí správní řízení s firmou Multiagro Slatina kvůli nepovolenému skladování výbušnin. Policie nedávno obvinila majitele společnosti Martina Rudolfa z nedovoleného ozbrojování. V bývalém zemědělském areálu skladoval mimo jiné 50 kilogramů trhaviny Perunit a desítky kilogramů trhaviny Semtex. Zbrojař Rudolf přitom neměl oprávnění výbušniny nabývat, řekl dnes ČTK mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek.

"Jednoznačně do kategorie výbušnin patří Perunit, průmyslová trhavina určená k rozpojování hornin," uvedl Machek. Podobně podle něj by ve skladech ve Slatině neměly být některé druhy Semtexu.

Báňský úřad ještě čeká na závěr policejního vyšetřování. Poté s největší pravděpodobností zahájí projednávání správního deliktu pro nakládání s výbušninami.

"V hospodářských objektech byly nalezeny výbušniny, ale sklady nebyly v evidenci pro jejich skladování státní báňské správy a nebyly k tomu to účelu zkolaudované," uvedl Machek. Podle něj by si Rudolf musel pro skladování výbušnin najmout jiné prostory odpovídající požadavkům zákona.

Za porušení předpisů obecně hrozí od báňského úřadu právnickým osobám sankce až pět milionů korun, fyzickým osobám až 100.000 korun.

Policie kontrolovala sklady společnosti Multiagro od loňského února, odvezla z nich osm nákladních aut zbrojního materiálu a případ vyšetřovala pro podezření z nedovoleného ozbrojování a obecného ohrožení z nedbalosti. V bývalém zemědělském areálu ve Slatině u Vysokého Mýta, jehož některé objekty nejsou dodnes k těmto účelům zkolaudované, firma skladuje pušky, pistole, munici a výbušniny.

Témata:  Multiagro výbuch bomby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy