Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přeběhlík Fiedler? Opustil Úsvit a vstoupil do hnutí Řád národa

Volební sjezd hnutí Úsvit - Národní demokracie (Praha, 8.8.2015)
Volební sjezd hnutí Úsvit - Národní demokracie (Praha, 8.8.2015)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Poslanec Karel Fiedler, zvolený za Úsvit, vstoupil do hnutí Řád národa. Ze sněmovního klubu Úsvitu - Národní koalice odejde na konci tohoto týdne. Řekl to na dnešní tiskové konferenci Řádu národa, kde hnutí také představilo svého prvního kandidáta do Senátu. V Praze 6 bude o zvolení usilovat mluvčí nemocnice Na Bulovce Martin Šalek, celkem by mohlo hnutí kandidovat do Senátu ve třech obvodech.

Fiedlera k odchodu přesvědčilo chování bývalé strany. "Vzhledem k tomu, co strana Úsvit v poslední době předvádí, jaké veletoče, se chci od toho distancovat. Nemám jinou možnost, než ukončit i své členství v poslaneckém klubu," řekl Fiedler ČTK. Postěžoval si na amatérismus v klubu při přípravě na jednání Sněmovny.

Podle předsedy hnutí Josefa Zicklera oslovuje Řád národa i další poslance s cílem vytvořit už v tomto volebním období poslanecký klub. "Věřím, že hnutí bude alternativou pro zklamané, podvedené, ať už tradičními stranami, ale zejména jinými novými hnutími," uvedl Fiedler.

Řád národa má podle Zicklera zhruba 2000 členů a vybudovanou krajskou strukturu. Jeho kandidáti musejí být členy hnutí a vzdát se imunity. Předseda se má starat o hnutí a nekandidovat na žádnou volenou funkci. V senátních volbách na sebe chce strana upozornit a soustředit se na příští volby do Sněmovny. "Naše ukotvení není doprava, ani doleva, je to politika čistého středu, ve prospěch občana," řekl ČTK Zickler.

Ekonomicky má podle Zicklera hnutí kampaň do Senátu pokrytou, bude hlavně kontaktní. Konkrétní částku nechtěl specifikovat. "Kolik bude potřeba," uvedl s tím, že hnutí bude schopno konkurovat zavedeným subjektům. Šalek se chce v kampani soustředit především na zdravotnictví.

Témata:  Karel Fiedler Úsvit - Národní koalice

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy