Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po celé republice se znovu protestovalo proti Babišovi a Zemanovi, Účast byla nižší než minule

Desítky tisíc lidí demonstrovaly na Václavském náměstí proti Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi
Desítky tisíc lidí demonstrovaly na Václavském náměstí proti Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – V Praze a dalších sedmi městech České republiky se znovu demonstrovalo proti  ministru financí Andreji Babišovi (ANO) a prezidentu Miloši Zemanovi. K 18:30 bylo na Václavském náměstí podle organizátorů 6000 až 7000 lidí, policie nechtěla počty účastníků odhadovat. 

Akce s názvem „Je to na nás! Proč? Proto!" jsou pokračováním protestů ze středy minulého týdne. Demonstrující podobně jako minulý týden požadují mimo jiné zbavení vlivu hnutí ANO na ministerstvo financí a odchod Zemana z funkce. Vyjadřují také podporu případné ústavní žalobě na prezidenta v případě, že by Babiše neodvolal z funkce.

Lidé přišli na protest s transparenty „Miloše do koše a Babiše taky!" nebo „Kdo sází řepku, sklízí ostudu". Někteří lidé nesli tibetské vlajky. Zeman je nyní na návštěvě Číny, jejíž vojáci v roce 1950 Tibet obsadili. Po zhruba hodinovém programu se vydala větší část demonstrantů průvodem na Pražský hrad, kam dorazili krátce po 20:30. 

Velká část demonstrantů se poté vydala přes Staroměstské náměstí a Mánesův most kolem ministerstva financí k Pražskému hradu. Cestou skandovali hesla "Zemana tu nechceme", "Zůstaň v Číně, nebo "Kdo lže, ten krade". U budovy ministerstva v Letenské ulici dav hlasitě bučel, pískal a cinkal klíči. K Hradu došli lidé zhruba po hodině pochodu. Na Hradčanském náměstí zazpívali státní hymnu. Poté organizátoři akci oficiálně ukončili. Lidé ale dál skandovali "Zemane, odejdi" a "Je to na nás". Většina z nich se rozešla až před 21:00.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes uvedl, že souhlasí s kandidátem hnutí ANO na funkci ministra financí, poslancem Ivanem Pilným (ANO). To dle organizátorky protestů Šárky Fialové odporuje cílům demonstrací. „Nemile nás to překvapilo vzhledem k tomu, že podpora veřejnosti byla docela velká. Doufali jsme, že premiér udrží kurz, který nabral. Teď udělal úplný opak," řekla Fialová.

O případné formě dalších protestů chtějí podle ní organizátoři nechat rozhodnout své sympatizanty, například prostřednictvím sociálních sítí. "Jsme teď rozhodnuti, nechat na lidech, aby se vyjádřili, jestli mají pocit, že to má smysl, nebo jestli se chtějí soustředit na něco jiného," dodala.

Na Václavském náměstí dnes také sbírali podpisy potřebné pro kandidaturu na prezidenta Zemanovi protikandidáti pro blížící se prezidentské volby. Svůj stánek měli na náměstí podnikatel a textař Michal Horáček, lékař a aktivista Marek Hilšer a bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

V Brně přišly asi 4000 lidí. Dnes se tam sešlo podle mluvčího brněnské policie Pavla Švába odhadem do 1000 lidí. I tady se objevily transparenty s různými hesly, například „Bylo by skvělé mít prezidenta, který respektuje ústavu a ví, co říká", „Učím své děti, že lhát se nemá. Co učíte své děti Vy, Andreji?", „Stydím se za svého prezidenta" nebo „Jsme občané ČR, ne zaměstnanci Agrofertu." Mezi lidmi byl i muž s maskou Zemana a transparentem „Ústava je mi putna." Před davem vystoupilo několik řečníků, kteří se kritizovali jak prezidenta za jeho otálení s odvoláním Babiše, tak ministra financí.

Do centra Olomouce přišla asi stovka lidí. Někteří účastníci drželi v rukou transparenty, například s nápisy "Pravda není žádná kampaň" či "Hanba". Lidé ve svých projevech dávali najevo svůj nesouhlas s politikou i výroky prezidenta a ministra financí. Mezi účastníky demonstrace byl náměstek primátora Aleš Jakubec (TOP 09) či bývalý hejtman Oto Košta, který po svém odvolání vystoupil z ANO.

Na Masarykově náměstí v centru Hradce Králové se na shromáždění, které pořádají občanští aktivisté, sešlo podle některých odhadů kolem osmi set lidí. Na transparentech byl například nápis „Nesměju se hradním bonmotům a neberu si účtenky EET" nebo „Pryč s koblihářem".

N centrální Masarykovo náměstí v Ostravě přišla podle policie zhruba stovka protestujících, mezi nimi i někteří regionální politici. Ve čtvrtek se ale v moravskoslezské metropoli koná další protestní akce nazvaná Demokracie nepočká. Zhruba dvě stovky lidí se shromáždily na náměstí v Českých Budějovicích. Lidé se dnes sešli také v Uherském Hradišti. Na akci zorganizovanou studenty přišlo zhruba 200 lidí.

Před radnicí v Liberci se v podvečer sešlo kolem 200 lidí, aby vyjádřili nespokojenost s politickou situací v zemi, vystupováním prezidenta a prací Andreje Babiše. Neptunovu kašnu ozdobily vlajky Tibetu, ČR a EU. „Jsme znepokojeni vývojem a směřováním České republiky," zaznívalo ve vystoupeních řečníků prokládaných písněmi Karla Kryla. Průběh byl klidný.

Témata:  demonstrace Praha Brno demonstrace proti Zemanovi a Babišovi Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy