reklama

V posledních dnech se přitom hovořilo o tom, že návrh státního rozpočtu bude muset připravit Babišův nástupce. "Rozpočet předložím já, je hotov. Já ho dám samozřejmě do eKLEPu příští týden. Předpokládá deficit 50 miliard podle plánu," řekl šéf hnutí ANO v televizi Barrandov.

Knihovna eKLEP je určena pro meziresortní připomínkové řízení a pro jednání vlády. Babiš počítá s tím, že vláda bude o návrhu diskutovat do září.

Rozpočet podle něj počítá mimo jiné s navýšením důchodů o 501 Kč, to je asi 23 miliard korun, navýšením platů, navýšením rozpočtu obrany i pro sport. Blíže Babiš jednotlivé kapitoly nekomentoval.

"Když se podíváte na predikci hospodářského růstu v příštím roce, znovu se blíží třem procentům, a to si myslím, že je doba, kdy by veřejné rozpočty měly být dávno vyrovnané," řekl poslanec ODS Jan Skopeček. "Ukazuje to, že loňský přebytek nebyl dán nějakou systémovou a dobrou prací ministra financí, ale že ten přebytek byl realizován díky mimořádným faktorům, jako bylo dočerpávání peněz z Evropské unie nebo i malá investiční aktivita vlády," dodal.

Vyzval proto Pilného, aby Babišův návrh odmítl. "Musí návrh Andreje Babiše rozcupovat a připravit návrh rozpočtu nový a v mnohem realističtější podobě," řekl. Poukázal přitom na dřívější Pilného vyjádření, že chce být lakomým ministrem financí.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura prohlásil, že nová vláda, která vzejde z podzimních voleb, musí přistoupit k sestavování rozpočtu odpovědněji, jinak podle něj Česko promarní dobu hospodářského růstu.

Babiš podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska lže, když tvrdí, že příští týden předloží návrh státního rozpočtu na rok 2018. "Já především protestuji proti tomu, aby byla matena veřejnost tím, že bude předložen státní rozpočet. Kdo to říká, tak buď mystifikuje, nebo se dopouští totální neznalosti," uvedl Kalousek. Rozpočtová pravidla podle něj jasně mluví o tom, že ministr financí do konce května předloží vládě návrh příjmů a výdajů, což může za návrh rozpočtu označit jen "totálně nekvalifikovaný člověk".

Kalousek uvedl, že v posledních 27 letech vždy došlo od květnového návrhu do konce rozpočtového procesu k výrazným změnám. "Nevidím důvod, proč by se to letos nedělo, jde o pracovní návrh, o kterém se vedou diskuse," uvedl. Odmítá, že by Babiš ještě před svým odvoláním, ke kterému by mělo dojít příští týden, předložil návrh rozpočtu. "To není žádný návrh státního rozpočtu. Že lže pan ministr financí, je běžné, vy prosím nelžete svým divákům a posluchačům," apeloval na novináře.

"Po čtyřech letech hospodářského růstu je smutné, že není schopna vláda předložit vyrovnaný rozpočet," uzavřel šéf TOP 09, který Babiše kritizuje opakovaně.