reklama

Kdo je žena, kvůli které padla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)? Kauza investičního programu kolem fotbalové asociace, ve které figuruje náměstkyně ministryně Simona Kratochvílová, byla pro Valachovou důvodem, proč k 31. květnu podala demisi. Kratochvílová je momentálně ve vazbě. 

Úřednice Kratochvílová je dlouholetou známou odcházející ministryně. Podle informací českých deníků spolu měli sdílet společný pražský byt. Jejich rodiny pocházejí z Brna. Na Úřad vlády se obě ženy dostaly takřka současně. Valachová se v roce 2014 stala ředitelkou Legislativní rady vlády. Ve stejné době začala ve Strakově akademii působit Kratochvílová. Nejprve v sekci pro přípravu státní služby, následně na odboru koncepce legislativy a rozvoje státu.

Valachová byla krátce i náměstkyní ministra Jiřího Dienstbiera, podílela se také na přípravě zákona o státní službě. I při této činnosti s ní mohla přijít Kratochvílová, jakožto členka sekce pro přípravu státní služby, do styku.

V červnu 2015 byla Valachová jmenována ministryní školství. Kratochvílová si záhy kariérně polepšila. Stala se členkou expertní skupiny ministerstva školství a následně ředitelkou kanceláře samotné ministryně. Loni v srpnu byla Valachovou vybrána jako náměstkyně pro řízení sekce sportu a mládeže.

Ještě ve funkci vedoucí kanceláře ministryně vzbudila Kratochvílová pozornost médií tím, že sledovala sanitku převážející Valachovou do nemocnice se zapnutým majáčkem. Valachová byla tehdy hospitalizována kvůli celkovému vyčerpání. "Je mi líto, že z důvodu strachu o mé zdraví, moji spolupracovníci pochybili,“ řekla tehdy ministryně. 

Kontroverzní byl i nástup náměstkyně do funkce. Kratochvílová se problematice sportu a mládeže nikdy předtím nevěnovala. Vybrána byla tehdy ze šesti uchazečů, nicméně výběrové řízení vyhrály dva uchazeči. Kratochvílová měla mít více bodů. Lidové noviny přišly s informací, že první fáze celého výběrového řízení "nedopadla podle představ ministerstva". Kratochvílová se měla údajně přihlásit až do třetího kola řízení.