Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řidiči mají smůlu? Česko se k žalobě na německé mýtné nepřipojí, oznámil Ťok

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) navrhne vládě, aby se Česko k žalobě na německé mýtné nepřipojovalo. Jako důvod uvedl, že je Německo pro ČR významným obchodním partnerem.

Česko připojení k žalobě zvažovalo proto, že řada zemí v čele s Rakouskem zavedení mýta kritizuje a tvrdí, že poškodí zahraniční motoristy. Řízení s Německem kvůli mýtu EK ukončila tuto středu.

"Česko i Rakousko dálniční známky pro osobní vozidla má, není důvod, proč by je nemohlo zavést i Německo," uvedl Ťok.

Kritikům vadí německé mýtné proto, že německé dálniční poplatky budou de facto platit jen zahraniční řidiči. Majitelé aut registrovaných v Německu mýtné sice také uhradí, posléze se jim ale o zaplacenou částku sníží daň z motorových vozidel.

"U nás máme ten systém zavedený tak, že naši lidé, když platí dálniční známky, tak si to z žádné daně odečíst nemohou. V Německu ale bude možnost si to z jedné německé daně odečíst. To z pohledu mého není úplně fér a není to úplně v pořádku," uvedl minulý týden premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Témata:  Dan Ťok mýtné Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy