Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skupina Slušní lidé zakryla růžový tank umístěný v Brně plachtou, hrozí jim vysoká pokuta

Brno, Stará radnice
Brno, Stará radnice
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Brno - Skupina lidí ve čtvrtek večer překryla modrou plachtou růžový tank Davida Černého instalovaný jako artefakt na Komenského náměstí v Brně. Hrozí jim za to pokuta až 30 tisíc korun, protože může jít o porušení vyhlášky o ochraně zeleně.

Plachtu po dohodě s Moravskou galerií sejmuli strážníci, kteří počínání skupiny lidí pozorovali prostřednictvím kamerového systému. Když hlídka dorazila na místo, byla skupina už pryč. Městská policie podle mluvčího Jakuba Ghanema případ postoupí do správního řízení, tedy zřejmě přestupkové komisi Brno-střed.

"Růžový tank je výsměch všem hrdinným osvoboditelům a odbojářům. Toto je pouze začátek našich protestů proti vlastizrádné akci Pouť smíření. Slušní lidé se od Němců koupit nenechají," uvedlo na facebooku hnutí, jehož členové v modrých tričkách postávají v sále při zasedáních brněnského zastupitelstva.

Pouť smíření je v plánu v sobotu, jde o pochod z Pohořelic do Brna pojatý jako pieta za zemřelé při odsunu Němců. Zúčastní se jej však i potomci židovských rodin, které musely Brno opustit před nacistickou hrozbou.

Pouť smíření je součástí akce Meeting Brno, se kterou ovšem růžový tank na Komenského náměstí nemá nic společného. Je vystaven jako součást expozice Kmeny 90 o alternativních společenstvích 90. let minulého století, kterou připravila Moravská galerie.

Témata:  Brno pokuty život

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy