Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD Zimolu vyškrtla z kandidátky do voleb

Exhejtman Jiří Zimola (11. 4. 2014)
Exhejtman Jiří Zimola (11. 4. 2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předsednictvo ČSSD vyškrtlo z jihočeské kandidátky do sněmovních voleb bývalého hejtmana Jiřího Zimolu. Důvodem jsou problémy, které vedly k jeho rezignaci.

ČSSD nechce, aby ji tyto problémy zatěžovaly v předvolební kampani, řekl na tiskové konferenci po jednání předsednictva šéf strany Bohuslav Sobotka. Z kandidátky v Moravskoslezském kraji vedení strany vyškrtlo nynějšího poslance Adama Rykalu.

Na pražské kandidátce zůstávají kandidáty na lídra ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík a náměstek pražské primátorky, místopředseda strany Petr Dolínek. O tom, kdo z nich se stane číslem jedna, rozhodnou podle Sobotky členové pražské organizace.

Sobotka řekl, že jihočeská kandidátka zůstala až na Zimolovo vyškrtnutí stejná. V jejím čele stojí starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka.

"Předsednictvo se shodlo na tom, že nechceme aby problémy, které vedly k odstoupení Jiřího Zimoly z funkce hejtmana Jihočeského kraje, zatěžovaly kandidátku sociální demokracie pro volby do Poslanecké sněmovny a aby tyto problémy zatěžovaly volební kampaň sociální demokracie do Poslanecké sněmovny," řekl Sobotka k Zimolově vyřazení.

Bývalý jihočeský hejtman Zimola měl původně kandidovat na posledním, 22. místě. Již dříve řekl, že by vnímal jako hazard, pokud by jej vedení ČSSD vyřadilo z kandidátní listiny pro parlamentní volby. Strana by se tím podle něj připravila o hlasy, které by mu voliči mohli dát.

Již dříve také řekl, že své vyřazení by považoval za nedemokratické. Na post hejtmana rezignoval kvůli kauze rekreačního domu v Lipně nad Vltavou a odměnám ve společnosti Jihočeské nemocnice. Odmítá, že by pochybil.

Témata:  Jiří Zimola Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy