Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD Zimolu vyškrtla z kandidátky do voleb

Exhejtman Jiří Zimola (11. 4. 2014)
Exhejtman Jiří Zimola (11. 4. 2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předsednictvo ČSSD vyškrtlo z jihočeské kandidátky do sněmovních voleb bývalého hejtmana Jiřího Zimolu. Důvodem jsou problémy, které vedly k jeho rezignaci.

ČSSD nechce, aby ji tyto problémy zatěžovaly v předvolební kampani, řekl na tiskové konferenci po jednání předsednictva šéf strany Bohuslav Sobotka. Z kandidátky v Moravskoslezském kraji vedení strany vyškrtlo nynějšího poslance Adama Rykalu.

Na pražské kandidátce zůstávají kandidáty na lídra ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík a náměstek pražské primátorky, místopředseda strany Petr Dolínek. O tom, kdo z nich se stane číslem jedna, rozhodnou podle Sobotky členové pražské organizace.

Sobotka řekl, že jihočeská kandidátka zůstala až na Zimolovo vyškrtnutí stejná. V jejím čele stojí starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka.

"Předsednictvo se shodlo na tom, že nechceme aby problémy, které vedly k odstoupení Jiřího Zimoly z funkce hejtmana Jihočeského kraje, zatěžovaly kandidátku sociální demokracie pro volby do Poslanecké sněmovny a aby tyto problémy zatěžovaly volební kampaň sociální demokracie do Poslanecké sněmovny," řekl Sobotka k Zimolově vyřazení.

Bývalý jihočeský hejtman Zimola měl původně kandidovat na posledním, 22. místě. Již dříve řekl, že by vnímal jako hazard, pokud by jej vedení ČSSD vyřadilo z kandidátní listiny pro parlamentní volby. Strana by se tím podle něj připravila o hlasy, které by mu voliči mohli dát.

Již dříve také řekl, že své vyřazení by považoval za nedemokratické. Na post hejtmana rezignoval kvůli kauze rekreačního domu v Lipně nad Vltavou a odměnám ve společnosti Jihočeské nemocnice. Odmítá, že by pochybil.

Témata:  Jiří Zimola Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy