Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa se musí semknout, jinak hrozí válka, varuje Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Terezín (Litoměřicko) - Spolupracující Evropa je tou nejlepší pojistkou proti opakování válečných a totalitních hrůz. Dnes to uvedl premiér Bohuslav Sobotka

Sobotka to zmínil na Národním hřbitově v Terezíně, kde se konalo tradiční shromáždění k uctění obětí nacistické perzekuce. Potřebu připomínat si události druhé světové války zdůraznil předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička.

"Právě tady v Terezíně můžeme nejlépe pochopit cenu míru i to, jak nebezpečné je rozdělování společnosti, jak nebezpečné je štvaní národů nebo štvaní lidí proti sobě," uvedl premiér. "Toto vědomí má, myslím, naše kultura hluboce zakořeněné a já věřím, že nám pomůže rozlišovat mezi dobrem a zlem," řekl ke stovkám přihlížejících.

Po položení věnců, hymně a projevu Vodičky a Sobotky následovala křesťanská a židovská modlitba. Tryzny se zúčastnila řada politiků, ústavních činitelů, velvyslanců. Přijely delegace a zástupci spolků z Polska, Německa, starostové měst a obcí a několik pamětníků. "Je potřeba si pořád dokola připomínat, co se tady dělo, i když lidi jsou nepoučitelní," řekla ČTK Bohumila Havránková z Terezínské iniciativy, která sdružuje bývalé vězně z ghetta, jímž prošlo mezi lety 1941 a 1945 na 155.000 Židů z celé Evropy. Na 117.000 z nich se nedožilo osvobození.

Samotné tryzně předcházela vzpomínka u Malé pevnosti, která sloužila jako věznice gestapa, prošlo jí 32.000 mužů a žen. V Terezíně jich zahynulo přes 2600, další tisíce potom v jiných nacistických táborech. "Přijel jsem uctít památku lidí, kteří trpěli během okupace. Ještě pár dní před koncem války se tu popravovalo," řekl ČTK pamětník květnových událostí Emil Šneberg.

Témata:  Bohuslav Sobotka Evropa válka

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy