Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko nakonec nebude žalovat Německo kvůli mýtu

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda dnes rozhodla, že se ČR nepřipojí k žalobě na německé mýtné. Tématem se ale může kabinet opět zabývat, pokud se nějaký stát pro žalobu rozhodne.

Řízení s Německem kvůli mýtu Evropská komise ukončila minulou středu. "Já nedoporučuji, aby Česká republika iniciovala žalobu proti Německu, už komise vyjádřila svůj názor, že ten koncept není diskriminační," řekl dnes ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Dalším důvodem pro nepodání žaloby je podle Ťoka fakt, že Německo je pro Česko důležitým trhem. "A je potřeba mít rozumné vztahy, ne si je zhoršovat na věci, která podle mého názoru není až tak důležitá," řekl. Šance žaloby na úspěch považuje za mizivé.

Kritikům vadí německé mýtné proto, že dálniční poplatky budou de facto hradit jen zahraniční řidiči. Majitelé aut registrovaných v Německu mýtné sice také zaplatí, posléze se jim ale o zaplacenou částku sníží daň z motorových vozidel.

O diskriminačních rysech mluvil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "U nás máme ten systém zavedený tak, že naši lidé, když platí dálniční známky, tak si to z žádné daně odečíst nemohou. V Německu ale bude možnost si to z jedné německé daně odečíst. To z pohledu mého není úplně fér a není to úplně v pořádku," uvedl nedávno.

Témata:  Dan Ťok mýtné vláda Ministerstvo dopravy České republiky Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 20:11

Rusko a Ukrajina si po rozhovorech vymění vysídlené děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy