Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Desítky tisíc lidí v Česku sledují satelitní televizi nelegálně

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: David Trlica, Globe24.cz

Praha - Podle údajů televize Skylink využívají pirátský příjem satelitního vysílání desítky tisíc Čechů. Pirátské sledování probíhá prostřednictvím sdílení přístupových karet. Ztráty jdou do stovek milionů.

Přijímačů, které nelegální sledování placených satelitních programů umožňují, je v tuzemských domácnostech 200.000 až 300.000, využívaná k tomuto účelu je ale menšina z nich.

Sdílení karet umožňuje na nelicencovaném satelitním přijímači bez přístupové karty sledování kódované programové nabídky satelitních operátorů. Dovozem a prodejem těchto přijímačů vznikly satelitním provozovatelům ztráty ve stovkách milionů korun.

"Zdaleka ne všichni přijímače využívají k pirátskému příjmu televizních programů. Lze však říci, že rozvoj internetu a technologií s sebou přináší nové formy pirátství a my se domníváme, že pirátský příjem velmi rychle roste," uvedl člen představenstva firmy M7 Group, která Skylink provozuje, Jaromír Glisník.

Evropský soudní dvůr nedávno rozhodl, že prodávat multimediální přehrávače umožňující pirátský streaming je protiprávní, což by mělo mít důsledky i pro prodej zařízení umožňujících pirátský příjem v České republice.

"Rozhodnutí Soudního dvora EU znamená, že se zásadně zvyšuje šance na právní postih prodejců pirátského hardware. Stačí zdokumentovat prodejní aktivity konkrétního distributora či prodejce a za předem sjednanou provizi soudně vymoci příslušnému satelitnímu operátorovi tučné odškodné," dodal Glisník.

Témata:  Skylink satelity televize

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy