reklama

Na konci loňského roku dluh činil rovněž 1,613 bilionu korun. Podle Babiše nynější vláda od konce roku 2013 snížila dluh o 70 miliard korun.

Ministr uvedl, že 14 procent státního dluhu tvoří dluhy s nulovým nebo záporným úrokem. To vyplývá z vývoje v posledních letech, kdy stát prodával dluhopisy právě s tímto výnosem. Investoři tak v řadě případů fakticky státu platí za to, že mu půjčili peníze. Na obsluze státního dluh tak letos MF podle ministra ušetří pět miliard korun.

Důchody by podle návrhu rozpočtu měly příští rok stoupnout o zhruba 500 korun měsíčně, což si vyžádá proti letošku navíc 21,6 miliardy korun. Návrh dále počítá s navýšením o 21,8 miliardy korun u platů ve státní sféře. Rozpočet ministerstva obrany by měl stoupnout o 5,4 miliardy na 57,9 miliardy korun.

Problémem při přípravě rozpočtu bylo podle Babiše čerpání evropských peněz. "Pokud resorty avizují nějaké čerpání a jejich odhady nefungují, tak není možné rozpočtovat. Já bych rád rozpočtoval nižší deficit, ale když navrhujeme mínus 50 miliard a rezorty jsou teď na mínus 100 miliard korun, tak je to maximum možného," uvedl.

Babiš dnes vyjádřil přesvědčení, že Ivan Pilný návrh státního rozpočtu převezme. "Pan Pilný tomu rozumí, tak předpokládám, že se s tím ztotožní," řekl. Prohlásil také, že svému nástupci nebude muset radit při práci na rozpočtu. Předpokládá nicméně, že jako předseda ANO bude chodit na jednání koaliční rady v případech, kdy se budou otázky spojené s rozpočtem řešit.

Končící ministr také podotkl, že Pilný bude při jednáních s ministry o výdajích patrně tvrdší než on.

Priority MF v návrhu rozpočtu na příští rok:

Snížení deficitu státního rozpočtu o 10 miliard Kč proti schválenému rozpočtu na rok 2017 na 50 miliard korun.

Zvýšení výdajů na důchody - v porovnání s rozpočtem na rok 2017 porostou o 21,6 miliardy korun. Pro rok 2018 je navrženo zvýšení průměrného starobního důchodu o 501 Kč.

Zvýšení výdajů na platy - o 21,8 miliardy Kč vyšší než v letošním roce Zvýšení rozpočtového určení daní pro obce - podíl obcí na celostátním hrubém výnosu DPH se zvýší na 23,58 procenta ze současných 21,4 procenta. Jde o navýšení daňových příjmů obcí o 8,5 miliardy Kč.

Zvýšení výdajů na dávky nemocenského pojištění - pro rok 2018 navrženy 32,7 miliardy, tedy o 5,2 miliardy Kč více než letos. V návrhu je zahrnuta vyšší nemocenská při déle trvající nemoci, otcovská poporodní péče a pečovatelská dovolená.

Zvýšení výdajů na státní sociální podporu a dávky pěstounské péče meziročně o 4,5 miliardy Kč.

Navýšení rozpočtu pro ministerstvo obrany o 5,4 miliardy na 57,9 miliardy Kč. Podíl výdajů na obranu by měl v roce 2018 dosáhnout 1,13 procenta HDP.

Navýšení plateb státu za státní pojištěnce o 3,4 miliardy Kč. Vyměřovací základ pojistného na veřejné zdravotní pojištění se zvýší ze současných 920 Kč na 969 Kč.