Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš se vymluvil na nemoc a nedorazil na interpelaci. Na studenty si však čas udělal, poslankyně zuří

Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Foto: Reprofoto ČT

Praha – Opozice ve čtvrtek kritizovala ministry koaliční vlády kvůli nedostatečné účasti na interpelacích, dopolední část řádné sněmovní schůze trvala zhruba pět minut. Mezi nejčastější absentéry patří Andrej Babiš, Milan chovanec a Svatopluk Němeček. Právě Babiš na sociálních sítích uvedl, že je nemocný a že ve Sněmovně bude chybět i v pátek, ještě ve čtvrtek odpoledne však vyrazil na debatu se studenty.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka odpoledne v rámci ústních interpelací přiznal, že účast některých ministrů na interpelacích „je skutečně bídná". Babiš k tomu, že byl přítomen jen třetině poslaneckých dotazů, které na něj směřovaly, již dříve uvedl, že na interpelace odpovídá písemně, protože je někteří opoziční poslanci využívají k osobním útokům a opakují je.

Přes Facebook potom svým kritikům vzkázal, že byl u doktora a že je nemocný. „Pane Zbyněk Stanjura, mám nevelký zápal plic. Ráno jsem byl na rentgenu, beru antibiotika, tak se omlouvám, ale ve sněmovně dnes ani zítra nebudu," vzkázal poslanci ODS Babiš.

Večer se i přesto zúčastnil debaty se studenty VŠE. „Sebral jsem poslední zbytky sil, abych dodržel slib, který jsem dal studentům VŠE. Dal jsem jasně najevo, že jsem otevřený diskuzi o údajném ohrožení svobody internetu regulací nelegálního on-line hazardu. Studenty, na rozdíl od sdružení pro internetovou reklamu, toto téma evidentně netrápí. Můžu jít tedy s klidným svědomím léčit zápal plic," dodal po debatě.

„Pan ministr Babiš si z Poslanecké sněmovny dělá... řekněme, že dobrý den. Do práce, tedy do parlamentu dnes nepřišel (a nepřijde ani zítra), ale na besedu na VŠE, která se koná dnes večer, zamířil. Ať se na mě pan ministr, kterému jsem dnes během interpelací popřála brzké uzdravení, nezlobí, ale tohle už je příliš. Nechci volit silná slova, ale není tohle pohrdání parlamentem?" pustila se do ministra financí poslankyně a místopředsedkyně STAN Věra Kovářová.

Chování Babiše podle ní svědčí o dobrém stavu českého zdravotnictví. „Asi to s naším zdravotnictvím nebude tak špatné, když se pan ministr financí, jinak jeho velký kritik, přes oběd uzdravil ze zápalu plic..." rýpla si do předsedy hnutí ANO.

Celá věc by ale podle ní neměla vyzní tak, že Babiš se interpelací neúčastnil výjimečně kvůli své nemoci. „Bylo by nešťastné, kdyby kauza s absencí ministra Babiše na dnešním jednání Sněmovny byla mediálně vykreslena tak, že dnes chyběl výjimečně kvůli závažné nemoci - a pak se přemohl a vyrazil na setkání se studenty, aby se pak znovu pustil do kurýrování. Skutečností je, že pan Babiš navštívil za poslední rok jednání Sněmovny o ústních interpelacích pouze jednou - a myslím, že právě to bychom si měli dobře pamatovat a v tomhle světle jeho absenci posuzovat. Hned to vypadá jinak, co myslíte?" dodala na sociálních sítích Kovářová.

Témata:  Andrej Babiš Věra Kovářová Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy