Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Souboj Sobotka versus Zeman? Vítěz je jasný, udeřil europoslanec

Jan Zahradil na 24. kongresu ODS
Jan Zahradil na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Vládní krize je podle hlavních aktérů u konce. Prezident Miloš Zeman odpoledne odvolá vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) z vlády. Na jeho místo v čele ministerstva financí jmenuje poslance Ivana Pilného (ANO). Premiér Bohuslav Sobotka však končí v poli poražených, varuje europoslanec ODS Jan Zahradil.

„Hubené 'vítězství' premiéra Sobotky se dneškem mění v porážku. Proč? Napřed se Sobotka blamoval podáním a opětným zpětvzetím vlastní demise. Do této situace jej sice vmanévroval Zeman, ale působilo to zmateně a trochu směšně,“ popisuje ve zkratce dění europoslanec.

Připomíná také akce, do kterých se zapojila veřejnost. „Vzápětí se zvedla v části veřejnosti vlna nesouhlasu se Zemanem, která našla vyjádření v několika demonstracích - ty však byly mnohem více motivovány osobní neláskou k Zemanovi a Babišovi než podporou Sobotky. Ostatně drtivá většina účastníků demonstrací rozhodně nepatřila k voličům ČSSD,“ myslí si Zahradil.

O sympatie těchto lidí ale pak prý Sobotka definitivně přišel tím, že souhlasil s náhradníkem Babiše Pilným, který se podle něj dá se vším všudy považovat za Babišovu prodlouženou ruku. Babiš se naopak nechoval vůbec hloupě - když mu premiér v náhlém záchvatu 'mužnosti' odmítl dva kandidáty, nezasekl se a přišel se třetím, kterého už odmítnout nešlo. Dosáhl tak svého,“ analyzuje dějí politik.

„A Zeman nechal premiéra 'vycukat' - napřed odjel do Číny s tím, ať si krizi vyřeší sami účastníci (což se stalo), pak Sobotku chvíli nechal vyhrožovat kompetenční žalobou (což samo o sobě působí trapně a žalobníčkovsky) a teď odvolává Babiše a jmenuje Pilného, aniž by dal Sobotkovi možnost s onou žalobou hrát dál nebo si vůbec něco dalšího odehrát. Mediálně to navíc celé přebil milostí pro Kajínka. K.O. to sice nebylo, ale na body premiér s prezidentem prohrál,“ dodává Zahradil.

Témata:  Jan Zahradil Andrej Babiš Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy