Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD možná navrhne za prezidenta Zaorálka nebo Štěcha

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Kandidátem ČSSD v prezidentských volbách by mohli být ministr zahraniční Lubomír Zaorálek nebo předseda Senátu Milan Štěch.

Serveru iDnes.cz to řekl předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Oba jsou podle něj výrazné osobnosti. Strana by mohla kandidáta vybrat v létě.

"Z těch dvou bych si vybral oba dva. Ale říkám to proto, že v sociální demokracii jsou silné osobnosti, které by mohly oslovit nejen voliče ČSSD, ale i levicové liberály, lidi na politické levici, kteří nechtějí volit Miloše Zemana, a ti ostatní kandidáti jim připadají spíš pravicově vymezení," sdělil serveru Sobotka.

Původně se ČSSD o svém postoji k prezidentské volbě chtěla rozhodnout nejpozději v listopadu, ale to ještě nepočítala s nasazením vlastního kandidáta. Nyní zřejmě rozhodnutí uspíší. "Já teď nechci popisovat moje rozhovory s potenciálními kandidáty, ale věřte mi, že vedeme intenzivní diskusi a to je jedna z věcí, kterou přinesl ten konflikt s Andrejem Babišem a Milošem Zemanem v uplynulých týdnech," uvedl Sobotka.

V polovině května v rozhovoru pro ČTK Sobotka řekl, že mezi kandidáty na Hrad nevidí ČSSD levicového uchazeče. Uvažuje proto o vlastním, který by se podle Sobotky postavil mocenskému paktu mezi prezidentem Milošem Zemanem a předsedou ANO Andrejem Babišem. Odmítl ale, že by mohl na Hrad kandidovat sám.

Témata:  Lubomír Zaorálek Milan Štěch Bohuslav Sobotka Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy