Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Elektronická Sbírka zákonů? Sněmovna schválila její zavedení

Poslanecká sněmovna (2.9.2014)
Poslanecká sněmovna (2.9.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna hladce schválila zavedení elektronické podoby Sbírky zákonů. Naplno spuštěna má být podle dnešního rozhodnutí poslanců od roku 2020, vláda navrhovala start o rok dříve. Návrh nyní posoudí Senát.

Záměrem zákona je zvýšit dostupnost, přehlednost a srozumitelnost platného práva. Cílem je zajistit, aby si lidé mohli prostřednictvím internetu bezplatně zjistit, jaké je přesné aktuální znění všech platných českých zákonů. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) by měly být změny v platných zákonech zřetelně vyznačeny.

Ministr souhlasil s poslaneckými úpravami zákona. Podle jedné z nich má být jeho úřad jako správce elektronické sbírky odpovědný za úplnost a správnost textu zveřejňovaných předpisů a za poskytování průběžných informací o jejich změnách vyplývajících z verdiktů Ústavního soudu.

Zaváděné změny mají také usnadnit, zkvalitnit a zlepšit přípravu zákonů. Zákon totiž při zachování listinné podoby Sbírky zákonů počítá se zavedením dvou informačních systémů. Jeden bude zaměřený na sbírku zákonů a mezinárodních smluv, druhý na legislativní proces. Systémy by měly postupně vznikat od příštího roku.

Celý systém bude podle návrhu stát 527 milionů korun. Vnitro počítá s tím, že 434 milionů korun zaplatí z evropských dotací. Technická část projektu by měla být hotová do konce roku 2018. Kromě nákladů na vznik systému zákon počítá také s předběžnými provozními náklady, které by měly činit zhruba 389 milionů korun na deset let. Tyto peníze bude dávat vnitro ze svého rozpočtu.

Návrh také stanoví náležitosti zdůvodnění předkládaných zákonů nebo jejich novel, které by muselo obsahovat mimo jiné přehled nejdůležitějších změn a předpokládané hospodářské a finanční dopady. Podle přijatého doporučení ústavně právního výboru by pouze návrhy vlády či centrálních úřadů musely navíc obsahovat dopady na práva a povinnosti občanů a firem, sociální dopady nebo dopady na životní prostředí, ochranu soukromí či bezpečnost státu. Podle vládní verze měli tyto požadavky splnit i tvůrci poslaneckých, senátorských či krajských předloh, podle výboru by ale nebylo v kapacitách zákonodárců těmto kritériím vyhovět.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákony

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy