reklama

Debata v ČSSD se po nedávném sporu prezidenta Miloše Zemana se Sobotkou kvůli odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) zintenzivnila. "Jak mluvím s našimi členy a voliči, tak slyším různá jména. Často slyším jména Milana Štěcha, Luboše Zaorálka, ale objevila se i některá další," řekl Sobotka novinářům.

Členové podle něj debatují o tom, zda sociální demokracie disponuje silnou osobností, která by se zároveň do kandidatury chtěla pustit. "Nebo jestli zůstaneme u podpory některého ze stávajících kandidátů. Tu diskusi uzavřeme nejpozději v listopadu," uvedl. Pokud by se ale našla spřízněná osobnost, rád by diskusi ukončil v průběhu léta.

Sobotka odmítl komentovat, zda ČSSD neuvažuje například i o šéfovi Ústavního soudu Pavlu Rychetském. "Já teď nechci rozšiřovat okruh jmen, která bych teď veřejně zmiňoval," uvedl Sobotka.

V polovině května v rozhovoru pro ČTK Sobotka řekl, že mezi kandidáty na Hrad nevidí ČSSD levicového uchazeče. Uvažuje proto o vlastním, který by se podle Sobotky postavil mocenskému paktu mezi Zemanem a předsedou ANO Babišem. Odmítl ale, že by mohl na Hrad kandidovat sám.

Zatím jsou podle dubnového průzkumu agentury Median pro Český rozhlas největšími protivníky současného prezidenta Zemana textař a podnikatel Michal Horáček a bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš.