Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo je odpovědný za škody na D47? Podle poslanců má na viníka ukázat vláda

Dálnice
Dálnice
Foto: Lukáš Kňazovický, EuroZprávy.cz

Praha - Závěrečná zpráva sněmovní vyšetřovací komise k vyšetření pochybení při stavbě dálnice D47 uvádí, že si při přípravě a výstavbě této komunikace ministerstvo dopravy s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) nedostatečně rozdělily své role. Sněmovna dnes požádala vládu, aby stanovila konkrétní odpovědnost organizací, firem a osob za škody.

Za závažný problém považuje komise například to, že některé nároky ŘSD vůči zhotovitelům byly shledány jako promlčené. Poslanci ve zprávě zmiňují i problém se záručními lhůtami. Podle zjištění komise přebíral stát všechny objekty na kontrolovaných poškozených úsecích s konstatováním, že jsou v pořádku a bez zjevných závad. Od převzetí tak nabíhaly záruční lhůty bez ohledu na možnost jejich využití, upozornila komise. U většiny kontrolovaných objektů proto záruční lhůta uplynula marně.

Komise také uvádí, že její činnost omezilo to, že dosud nejsou pravomocně ukončeny všechny spory mezi ŘSD a zhotoviteli.

Firma Eurovia CS, která dálnici stavěla, ve svém stanovisku pro vyšetřovací komisi uvedla, že ŘSD mělo celou dobu podrobné informace o průběhu výstavby, materiálech a postupech. Při převzetí stavby ŘSD podle firmy na žalované vady a nedostatky neupozornilo.

Vláda má podle poslanců zajistit, aby firmy a osoby odpovědné za škody a pozdní uplatnění nároků, nemohly v budoucnu působit jako dozor investora na stavbách zadávaných státem. Sněmovna také chce, aby se veškeré doklady u významných dopravních staveb archivovaly po celou dobu životnosti těchto staveb.

Návrh usnesení předložil Ludvík Hovorka (KDU-ČSL). Podle něj musel někdo z ŘSD, kdo vykonával stavební dozor, vědět, jaké jsou termíny promlčení nároků za škody. "Stavba D47 je neuvěřitelný šlendrián, který se podařilo v ČR realizovat," uvedl. "Stát prohrál některé spory ne proto, že by neměl pravdu, ale z důvodů promlčení," dodal místopředseda komise a bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS). V otázce promlčení se podle něj konkrétní viníci najít dají.

Sněmovna vyšetřovací komisi zřídila v roce 2014. Měla odpovědět na otázky, jaká pochybení při stavbě vznikla a kdo je zavinil. Vady vznikly na devítikilometrovém úseku u Ostravy. ŘSD kvůli tomu vede s Eurovií několik arbitráží. Až miliardové škody podle ředitelství způsobilo zvlnění povrchu na části D47 krátce po jejím uvedení do provozu v roce 2008. Podle ŘSD nedodržela Eurovia domluvený postup a většina vad vznikla použitím nekvalitního materiálu. Eurovia to odmítá a tvrdí, že na stavbu použila pouze materiál, který si objednalo ŘSD.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vláda Ministerstvo dopravy České republiky dálnice

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy