Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miliardoví uprchlíci: Pokud Česko nepřijme kvóty, může přijít o alarmující sumu peněz

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha/Bratislava - Pokud Česká nebo Slovenská republika odmítnou na základě kvót Evropské komise přijímat uprchlíky, mohou přijít až o desítky miliard korun. Komise totiž navrhla, aby členské země Evropské unie, které nebudou chtít běžence přijmout, za každého odmítnutého uprchlíka zaplatily čtvrt milionu eur, tedy zhruba 6,8 milionu korun. Česko by tak mohlo přijít o desítky miliard.

Česká republika by měla podle loňského návrhu Evropské komise přijmout na základě kvót až 4300 migrantů. Pokud by se však vzepřela a uprchlíky by přijímat odmítla, čekaly by jí tučné sankce, které Komise nazvala "solidárním příspěvkem".

Scénář, v němž by Česko odmítlo přijmout všechny migranty, by stát přišel pořádně draho. Zaplatil by totiž necelých 30 miliard korun. O něco lépe by na tom bylo Slovensko, které má příjmout 1500 uprchlíků. To by v případě odmítnutí všech migrantů zaplatilo "pouze" něco málo pod deset miliard korun.

Proti tomuto návrhu ostře vystoupila řada evropských politiků. "Česká republika nadále odmítá a bude odmítat jakýkoliv mechanismus, který by vedl k trvalým kvótám. Zároveň odmítáme i jakékoliv návrhy na penalizaci těch států, které s kvótami nesouhlasí. Česká vláda dlouhodobě zdůrazňuje, že povinné kvóty nedávají smysl a nepřispívají k řešení uprchlické krize, uplynulý rok nám v tom dal za pravdu," tvrdí premiér Bohuslav Sobotka.

"V jednáních budeme prosazovat, aby konečná legislativa obsahovala důraz na odpovědnost členských států, ochranu hranic a výměnu informací. Naopak princip přerozdělovacího mechanismu, který je dlouhodobě v rozporu s pozicí ČR a dalších členských států, budeme odmítat. Stejně tak nebudeme souhlasit s možností tzv. „vykoupení se" z této povinnosti, která je ve skutečnosti pojata spíše jako systém pokut," uvedl úřad vlády.

Ani Slovensko není příliš nadšeno. "Slovensko návrh nepodpoří, ale vždy se snažíme o to, aby počet zemí, které budou hledat rozumné řešení, byl co největší. Myslím si, že tento návrh nenajde velkou podporu ani u ostatních zemí," domnívá se tamní ministr vnitra Robert Kaliňák.

Maďarský ministr zahraničních věcí Péter Szijjártó návrh označil za nepřípustný a postoj Komise považuje za vydírání. Šéf polské diplomacie Witold Waszczykowski poznamenal, že si stále není jistý, zda Evropská komise svůj návrh myslí vážně. Polský ministr vnitra Mariusz Błaszczak zase prohlásil, že návrh postrádá jakýkoliv smysl.

Témata:  uprchlíci EU Česká republika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy