Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uber bojuje proti novele zákona. Poslance oslovil celostránkovým inzerátem v českých denících

Taxi
Taxi
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Poslanci mají na stole novelu zákona o silniční dopravě, která by měla mimo jiné zpřísnit postihy za provozování nelegální taxislužby. Na to zareagoval Uber otevřeným dopisem, který dnes zveřejnily české deníky.

Pod prohlášením jsou podepsáni například bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti a národní koordinátor pro digitální agendu Tomáš Prouza (ČSSD), předsedkyně Potravinové banky Praha Věra Doušová, šéf správní rady Spotřebitelského fóra Kryštof Kruliš nebo ředitele Liberálního institutu Dominik Stroukal..

"Pokud se v rámci zákona o silniční dopravě rozhodnete pro pravidla s důrazem na svobodnou volbu spotřebitele, podpoříte tím i vznik nových flexibilních pracovních příležitostí a zasadíte se tak o tu nejúčinnější ochranu spotřebitelů," píše se v textu.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) uvedl, že novela neřeší přímo taxislužbu Uber, ta ale prý neoperuje v souladu s tuzemskými zákony. "Uber prohlašuje, že není taxislužba, že je pouze sdílená ekonomika, nicméně jeho řidiči pod zákon o taxislužbě spadají a tam zákon jednoznačně porušují," prohlásil dříve.

Podle Uberu ale současná legislativa plně nereflektuje potenciál a možnosti moderních technologií, které digitální rozvoj do ČR přináší. Nezohledňuje prý ani, že tyto služby využívají pravidelně desítky tisíc lidí. "Nadměrná a nepřiměřená regulace jakéhokoliv odvětví, včetně sektoru dopravy, je v době digitální revoluce krokem neuváženým a zpátečnickým," uvedl Uber v inzerátu.

Krajský soud v Brně před několika dny zamítl návrh Uberu na zrušení předběžného opatření. Zakázal mu tím provozovat v Brně službu, která nesplňuje požadavky na provoz taxislužby. V Praze Uber služby poskytuje a čeká se na výsledek standardního soudního procesu.

Témata:  Tomáš Prouza Dan Ťok taxi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy