Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzi zadrželi zásilku "drogy džihádistů", skončit měla v České republice

Drogy
Drogy
Foto: Pixmac

Praha - Francouzští celníci zabavili v lednu a v únoru na pařížském letišti Roissy 135 kilogramů stimulantu Captagon, přezdívaného droga džihádistů. První várka 350.000 tablet byla schována v průmyslových formách a zásilka směřovala z Libanonu do Česka.

Captagon hojně používají islamisté v Sýrii a v Iráku. Krátce po konzumaci snižuje pocity únavy a bolesti a zvyšuje soustředění a agresivitu. "(Po nálezu) jsme zahájili spolupráci s německými a českými úřady, abychom identifikovali příjemce v České republice," uvádí se v prohlášení celní správy. Zásilka vážila 70 kilogramů.

Česká celní správa už na začátku měsíce uvedla, že zásilka směřovala k české fyzické osobě, která měla Captagon dále odeslat přes Turecko zákazníkovi v Saúdské Arábii. "Platba za přepravu byla uskutečněna z území Turecka, a to z blízkosti syrských hranic," sdělil úřad v tiskové správě.

Dalších 67 kilogramů tablet objevili francouzští celníci 22. února. Zásilka směřovala z Libanonu do Afriky. Podle francouzské celní správy jde o první dodávku Captagonu zadrženou ve Francii. Její hodnotu na černém trhu odhadli celníci na 1,5 milionu eur (téměř 40 milionů Kč).

Témata:  drogy celníci Česká republika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy