Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další růst minimální mzdy? Malé prodejny na venkově budou v ohrožení, tvrdí asociace

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Tripartita se v pondělí nedohodla na zvýšení minimální mzdy pro příští rok. Nyní činí 11.000 korun. Odboráři požadují přidání o 1500 korun. Podle zaměstnavatelů by to mělo být o 800 korun. Resort práce předloží vládě návrh na zvednutí o 1200 korun na 12.200 korun. Tato částka ale podle Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) může reálně ohrozit fungování stovek malých venkovských prodejen.

"Silný tlak na skokové zvyšování minimální mzdy v krátkém časovém horizontu je jednoznačně jedním z klíčových důvodů uzavírání malých venkovských prodejen. Jde o důvod mnohem závažnější než často skloňované EET," uvedl předseda asociace Zdeněk Juračka.

Jen loni zaniklo v České republice 396 prodejen s potravinami a smíšeným zbožím o velikosti do 50 metrů čtverečních, což je o 46 prodejen více než v roce 2015.

Juračka si ale dokáže představit, že by se minimální mzda lišila podle jednotlivých oborů či regionů, jak je tomu například v Itálii. Při růstu minimální mzdy podle AČTO současný systém výpočtu minimálního vyměřovacího základu zdravotního pojištění dehonestuje pracovníky na zkrácené pracovní úvazky.

"Ti jsou za to nesmyslně trestáni krácením mzdy - tedy povinností doplatit si ze svého až do výše minimálního vyměřovacího základu zdravotní pojištění," uvedla asociace.

Minimální mzdu dostává asi 132.000 lidí, tedy 3,6 procenta zaměstnanců. Zaměstnavatele by zvýšení o 1200 korun příští rok stálo o 3,4 miliardy Kč víc. Do sociálního pojištění by z toho mohlo přitéct 800 milionů korun a do zdravotního 340 milionů, uvedlo ministerstvo práce.

Témata:  minimální mzda Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky obchody CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy