reklama

Vládní nařízení ruší tři z devíti platových tabulek. Řada pracovníků s nízkými výdělky se tak přesune do vyšších tarifů.

Kabinet projednával dnes tři varianty přidání. Přiklonil se k té, díky níž si pracovníci v sociálních službách přilepší nejvíc. Podle informačního systému o průměrném výdělku si loni pečovatelé v sociálních službách či domácnostech seniorů vydělali v průměru 19.058 korun hrubého i s odměnami a všemi příspěvky. Polovina pracovníků nedosáhla ale ani na částku 18.821 korun.

"Dlouhé roky se diskutuje o tom, že tito lidé mají nepřiměřeně nízké platy, že tabulky nevyhovují současné situaci na trhu práce," řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Před schvalováním uvedl, že stát je připraven krajům přispět do 50 procent potřebné sumy na zvýšení výdělků.

Podle podkladů pro vládu by stát na přidání ve druhém pololetí potřeboval 1,1 miliardy a samosprávy 1,28 miliardy. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) už dřív uvedla, že díky změně tarifů si od července přilepší 93.000 zaměstnanců státu a 72.000 pracovníků, které platí samosprávy. Týkalo by se to lidí v sociálních službách a kulturních zařízeních, umělců, nepedagogických pracovníků ve školství, zdravotníků, technického personálu i administrativních sil.

"Vláda schválila, že krajům pošleme částku 1,16 miliardy. Okamžitě bude odesláno 700 milionů, další částky budeme hledat," řekla ministryně.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) ještě před jednáním kabinetu řekl, že s navýšením souhlasí, ale má dvě podmínky. Požaduje, aby co největší sumu na přidání našlo ve svém rozpočtu ministerstvo práce a aby tento požadavek na zvýšení platů byl poslední žádostí, která se týká výdajů navíc z letošního rozpočtu. "Doufám, že budou (podmínky) dodrženy," řekl novinářům Pilný.

Podle místopředsedkyně opoziční TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je dobře, že se v příznivé ekonomické situaci přidává lidem ve školství, kultuře a hlavně v sociálních službách. Uvedla, že zvýšení výdělků navrhovala její strana už před rokem. "Nic z toho však koalice (ve Sněmovně) nepodpořila. Nyní, pět měsíců před volbami, s podobnými návrhy přichází sama vláda," řekla. K přidání pracovníkům v sociálních službách kabinet vyzývala podle svého šéfa Petra Fialy i ODS. Uvítal, že se výdělky od července zvednou.