reklama

Sedláček na dnešní tiskové konferenci v Senátu uvedl, že OSA od počátku roku stanovila nový sazebník poplatků, který v některých případech zvyšuje sazby až o 50 procent. Novela autorského zákona podle něj přitom pro letošní rok umožňuje jen zvýšení odpovídající trojnásobku tří po sobě jdoucích ročních hodnot inflace. To podle něj odpovídá hodnotě 4,2 procenta.

Svaz může požádat o větší navýšení, když předtím požádá o schválení Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, což se podle Sedláčka ale nestalo.

Některé obce uhradily zvýšené poplatky již na začátku roku, kdy ještě novela se stropem pro jejich růst neplatila. Obce nyní tyto chtějí zpět. "Máme zdokumentované případy, kdy obce žádaly OSU o navrácení poměrné části, kterou zaplatily, a OSA se k tomu vyjadřuje tak, že ty částky nevrátí. My si myslíme, že v této věci OSA zjevně porušuje zákon," prohlásil Sedláček. Naproti tomu společnost Intergram podle něj poplatky zvýšila jen v nastaveném limitu a také zjednodušila sazebníky.

Podle senátora Ivo Valenty (za Soukromníky) se problém týká i živnostníků a dalších podnikatelů, například hoteliérů. Vyzval je, aby oslovili svaz autorsky a žádali vrácení poplatků zpět, a pokud ještě smlouvu na letošní rok nepodepsali, aby trvali na tom, že růst může být jen o 4,2 procenta.