Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman Valachovou zatím odvolat nehodlá

Kateřina Valachová, ministryně školství
Kateřina Valachová, ministryně školství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Na návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) měl Hrad k dnešnímu dni odvolat ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD). Nestane se tak. Podle prezidenta Miloše Zemana dostala Valachová čas si rozmyslet svou demisi do 10. června, kdy se hlava státu vrací z návštěvy Vietnamu a Kazachstánu.

Ministryně dnes oznámila, že chce obhájit kariérní řád učitelů ve Sněmovně a dokončit práci na novele, kterou dnes senátoři vrátili s úpravami dolní komoře. Demisi, kterou podala k dnešnímu datu kvůli kauze se sportovními dotacemi, ale nestahuje.

Ministryně se rozhodla rezignovat, aby převzala politickou odpovědnost za kauzu, v níž figuruje její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová. Je podezřelá z toho, že se domlouvala s šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou na rozdělování investičních dotací. Rezignaci Valachová oznámila v době, kdy vládu odmítal opustit kvůli podezřením z obcházení daní či ovlivňování médií bývalý vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Zeman se s Valachovou setkal v neděli. Snažil se ji přemluvit, aby demisi stáhla. "Řekl jsem jí, že samozřejmě jí dávám určitý čas, aby si promyslela svoji demisi, protože také mohla být učiněna v náhlém hnutí mysli, a vždycky je dobré se zamyslet a přemýšlet," uvedl Zeman.

Dodal, že pokud si to nerozmyslí do jeho návratu z Vietnamu a Kazachstánu, kam odjíždí na státní návštěvu a pracovní cestu 5. a vrací se 10. června, odvolá ji. Zeman zároveň řekl, že měnit ministry pět měsíců před volbami je "nebetyčná pitomost". "A ten, kdo se této pitomosti dopouští, nemůže být hodnocen jako nositel Nobelovy ceny za inteligenci," řekl prezident.

Témata:  Miloš Zeman Kateřina Valachová Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy