Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nadace Charty 77 ocenila za boj proti rasismu muzikanta Bangu

Gipsy.cz na Colours of Ostrava
Gipsy.cz na Colours of Ostrava
Foto: Gipsy.cz

Praha - Nadace Charty 77 dnes v Praze předala dvě ocenění. Cenu Františka Kriegla dostal zpěvák a hudebník Radek Banga za svůj odpor proti rasismu, Cenu Toma Stopparda spisovatelka a bohemistka Sylvie Richterová. Ocenění se předávala v sídle pražského primátora.

Bangu Nadace Charty 77 ocenila za "odvážný občanský postoj", když při loňském vyhlašování hudebních cen Zlatý slavík protestoval proti ocenění skupiny Ortel.

Texty a projev kapely využívají nepřijatelnou rasistickou a xenofobní rétoriku, na což Banga při ceremoniálu reagoval odchodem ze sálu, uvádí nadace.

Cena Františka Kriegla se vyhlašuje každoročně 10. dubna, kdy se František Kriegel, jedna z výrazných postav takzvaného Pražského jara 1968, narodil.

Byl jediným z československých politiků, který v srpnu 1968 po okupaci země vojsky Varšavské smlouvy odmítl v Kremlu podepsat takzvaný moskevský diktát. Od roku 1990 je cena udělována za občanskou statečnost projevenou bez ohledu na osobní prospěch a možná rizika.

Cena Toma Stopparda nese jméno po význačném britském dramatikovi českého původu. Byla založena už v roce 1983, její laureát získává 20.000 korun, které Stoppard poskytuje. Cenu udílí Nadace Charty 77 za významné esejistické dílo inspirující svým myšlenkovým přínosem.

Sylvie Richterová ji dostala za knihu Eseje o české literatuře, výbor otištěných, přednesených i dosud nezveřejněných textů za posledních 40 let.

Témata:  Charta 77 Gipsy.cz

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy