reklama

"Tak už opravdu máme volební kampaň v plném proudu a někteří kolegové zcela ztrácí soudnost," píše ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na svém Facebooku. Zmiňuje svůj rozhovor pro deník Právo, ve kterém potvrzuje, že do voleb by Česká republika neměla přijmout žádného dalšího migranta.

"Představte si, že ministr Pelikán začal dnes za mými zády vykládat novinářům, že prý jsem mohl porušit zákon a vyzradit utajované skutečnosti," dodává ministr. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) se materiály k dnešní vládní schůzce k tématu uprchlických kvót projednávaly v utajeném režimu a Chovanec svým rozhovorem mohl porušit zákon.

"Můj názor na přijímání uprchlíků je již několik let stejný a prezentuji ho několikrát měsíčně. A rozhodně se za něj nestydím a nebudu ho tajit!" napsal k Pelikánově kritice Chovanec.

"Pan Pelikán je známý vítač a kdyby se Česká republika řídila podle jeho názorů, tak zde máme stovky, možná tisíce, ekonomických migrantů z Afriky i Asie," dodal. Míní, že "fabriky vůdce jeho hnutí" by pak měly spoustu levné pracovní síly.

"Pan Pelikán naštěstí pro svoje vítačské plány nedokáže získat potřebnou většinu, tak mne aspoň frackovitě napadá a mstí se mi. Je to podobně ubohé jako když vloni vyhrožoval rezignací, ale když přišlo na lámání chleba, koktal jak malý Jarda a bral svoje slovo zpět," dodal neobvykle ostře.

Oba ministři se dostali do konfliktu už v minulosti. Rozdělovala je například otázka zařízení pro uprchlíky. Pelikán chtěl podmínky, ve kterých musí migranti žít, ulehčit. Chovanec tehdy jeho výhrady odmítal.