Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Valachová navzdory Zemanovu přání demisi nestáhne. Už čeká na své odvolání

Kateřina Valachová, ministryně školství
Kateřina Valachová, ministryně školství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) na své demisi trvá navzdory postoji prezidenta Miloše Zemana, který jí dal 10 dnů na rozmyšlenou. Do svého odchodu chce jednat ještě s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO).

Valachová se rozhodla opustit vládu kvůli kauze dotací pro sport, kterou řeší policie. Původně chtěla odejít k 31. květnu. Podle hlavy státu by si měla svůj krok rozmyslet. Zeman jí dal čas do 10. června, kdy se vrací z cesty do Vietnamu a Kazachstánu.

"Potřebovala jsem za nutné ubezpečit ho, že jsem demisi nestáhla, demise platí," řekla Valachová. Dodala, že svou demisi podávala v "rozbouřené době" vládní krize a policejního vyšetřování na ministerstvu. Nemyslí si ale, že by se její odchod oddaloval. "Situace se podle mého soudu vyvíjí standardně. Čas na výměnu neexistuje a neexistoval. Počkáte týden a uvidíte předání štafetového kolíku," dodala ministryně.

Senát ve středu neschválil kariérní řád učitelů, který má změnit odměňování. Novelu vrátili senátoři poslancům. Valachová uvedla, že by chtěla řád ve Sněmovně prosadit. Dolní komora by se k předloze mohla dostat nejdřív na schůzi, která začne 27. června.

Dnes si postěžovala, že za její nepřítomnosti kabinet na svém středečním zasedání debatoval o rozdělení peněz z rezerv všeobecné pokladní správy "školství nedostane ani korunu". "V několika dnech, které mě s ohledem na nepřítomnost prezidenta v republice zřejmě čekají, chci ministrovi Pilnému zrekapitulovat všechny karty, které máme v ruce a které jsou závazné," řekla k financím pro školství ministryně.

Témata:  školství Kateřina Valachová Miloš Zeman Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 15:31

Mrazivé počasí odezní, přetrvá v jednom kraji. Platí výstraha

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy