Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman navštíví Vietnam a Kazachstán, doprovodí početná podnikatelská mise

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Na návštěvu do Vietnamu se příští týden vydá prezident Miloš Zeman. Jednat tam bude například o zrušení víz pro české turisty. Hlavním bodem cesty po komunistickém Vietnamu bude setkání s vietnamským prezidentem. Informoval o tom dnes ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák.

Zeman bude s vietnamským prezidentem Tran Dai Quangem bude chtít mluvit i o obchodních záležitostech, zřízení přímého leteckého spojení nebo o problematických českých investicích. Budou spolu mluvit i o vietnamské menšině v Česku. Řešit tak budou nejen unikátní situaci, kdy podle Jindráka ve Vietnamu podle odhadů žije asi 300.000 Vietnamců, kteří mají osobní zkušenost s Českou republikou či s Československem, ale i kriminální potíže některých vietnamských skupin. Vietnamské gangy vydělávají především na prodeji drog, v minulosti se řešilo i praní špinavých peněz.

Diskuse se povede také o zrušení víz pro české turisty. Nyní musejí lidé, kteří chtějí Vietnam navštívit, žádat o elektronická víza. Turismu by mohlo pomoci i zřízení přímého leteckého spojení. Tématem má být i několik problematických investic českých firem a jejich ochrana. Zeman by jim chtěl svou přímluvou pomoci nastalou situaci vyřešit. Vietnamci se naopak pravděpodobně budou snažit získat podporu ČR ve sporu o Jihočínské moře. Podle Jindráka bude Zemanova delegace držet pozici Evropské unie, která se ke sporu staví zdrženlivě.

Se Zemanwm do Vietnamu poletí také náměstci ministerstva zahraničí, vnitra a průmyslu a obchodu. Poletí s ním i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který bude v Hanoji podepisovat smlouvu o vydávání odsouzených osob. ČR díky nim bude moci do Vietnamu k výkonu trestu vydávat Vietnamce, kteří jsou v Česku odsouzeni za trestný čin, i smlouva o policejní spolupráci v boji proti závažné trestní činnosti.

V Hanoji také Zeman položí věnec u památníku národním hrdinům. Pomník připomíná hrdiny vietnamských válek včetně té proti americké intervenci v 70. a 80. letech. Podle Jindráka jde o standardní součást programu cizích státníků ve Vietnamu. Potká se také s představiteli vlády, Národního shromáždění a komunistické strany.

Pak odletí prezident do Kazachstánu, kde se zúčastní zahájení otevření mezinárodní výstavy Expo 2017. Účast kazašskému prezidentu Nursultanu Nazarbajevovi přislíbil při své návštěvě Kazachstánu v roce 2014. Česko bude mít na Expu, jehož tématem je "energie budoucnosti", svůj pavilon, který Zeman otevře.

Naplánováno má Zeman i několik bilaterálních schůzek s místními vládci. Měl by se potkat s kyrgyzským prezidentem Almazbekem Atambajevem i s novým prezidentem Uzbekistánu Šavkatem Mirzijojevem. Ve funkci loni nahradil zemřelého autoritářského prezidenta Islama Karimova. S oběma by měl mluvit zejména o ekonomických záležitostech.

Pražský hrad se snaží domluvit schůzku i s Nazarbajevem. Podle Jindráka by se mělo setkání uskutečnit, jeho domluva je ale složitá kvůli náročnému programu kazašského prezidenta. S Nazarbajevem by Zeman měl mluvit o investičních projektech českých firem či o dluhu z dob Sovětského svazu.

Prezident do Vietnamu odlétá v pondělí, do Kazachstánu přeletí ve čtvrtek. Zpět do ČR se vrátí v sobotu. Do obou zemí ho doprovodí početná podnikatelská mise Svazu průmyslu a obchodu ČR.

Témata:  Miloš Zeman Vietnam Kazachstán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy