Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman navštíví Vietnam a Kazachstán, doprovodí početná podnikatelská mise

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Na návštěvu do Vietnamu se příští týden vydá prezident Miloš Zeman. Jednat tam bude například o zrušení víz pro české turisty. Hlavním bodem cesty po komunistickém Vietnamu bude setkání s vietnamským prezidentem. Informoval o tom dnes ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák.

Zeman bude s vietnamským prezidentem Tran Dai Quangem bude chtít mluvit i o obchodních záležitostech, zřízení přímého leteckého spojení nebo o problematických českých investicích. Budou spolu mluvit i o vietnamské menšině v Česku. Řešit tak budou nejen unikátní situaci, kdy podle Jindráka ve Vietnamu podle odhadů žije asi 300.000 Vietnamců, kteří mají osobní zkušenost s Českou republikou či s Československem, ale i kriminální potíže některých vietnamských skupin. Vietnamské gangy vydělávají především na prodeji drog, v minulosti se řešilo i praní špinavých peněz.

Diskuse se povede také o zrušení víz pro české turisty. Nyní musejí lidé, kteří chtějí Vietnam navštívit, žádat o elektronická víza. Turismu by mohlo pomoci i zřízení přímého leteckého spojení. Tématem má být i několik problematických investic českých firem a jejich ochrana. Zeman by jim chtěl svou přímluvou pomoci nastalou situaci vyřešit. Vietnamci se naopak pravděpodobně budou snažit získat podporu ČR ve sporu o Jihočínské moře. Podle Jindráka bude Zemanova delegace držet pozici Evropské unie, která se ke sporu staví zdrženlivě.

Se Zemanwm do Vietnamu poletí také náměstci ministerstva zahraničí, vnitra a průmyslu a obchodu. Poletí s ním i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který bude v Hanoji podepisovat smlouvu o vydávání odsouzených osob. ČR díky nim bude moci do Vietnamu k výkonu trestu vydávat Vietnamce, kteří jsou v Česku odsouzeni za trestný čin, i smlouva o policejní spolupráci v boji proti závažné trestní činnosti.

V Hanoji také Zeman položí věnec u památníku národním hrdinům. Pomník připomíná hrdiny vietnamských válek včetně té proti americké intervenci v 70. a 80. letech. Podle Jindráka jde o standardní součást programu cizích státníků ve Vietnamu. Potká se také s představiteli vlády, Národního shromáždění a komunistické strany.

Pak odletí prezident do Kazachstánu, kde se zúčastní zahájení otevření mezinárodní výstavy Expo 2017. Účast kazašskému prezidentu Nursultanu Nazarbajevovi přislíbil při své návštěvě Kazachstánu v roce 2014. Česko bude mít na Expu, jehož tématem je "energie budoucnosti", svůj pavilon, který Zeman otevře.

Naplánováno má Zeman i několik bilaterálních schůzek s místními vládci. Měl by se potkat s kyrgyzským prezidentem Almazbekem Atambajevem i s novým prezidentem Uzbekistánu Šavkatem Mirzijojevem. Ve funkci loni nahradil zemřelého autoritářského prezidenta Islama Karimova. S oběma by měl mluvit zejména o ekonomických záležitostech.

Pražský hrad se snaží domluvit schůzku i s Nazarbajevem. Podle Jindráka by se mělo setkání uskutečnit, jeho domluva je ale složitá kvůli náročnému programu kazašského prezidenta. S Nazarbajevem by Zeman měl mluvit o investičních projektech českých firem či o dluhu z dob Sovětského svazu.

Prezident do Vietnamu odlétá v pondělí, do Kazachstánu přeletí ve čtvrtek. Zpět do ČR se vrátí v sobotu. Do obou zemí ho doprovodí početná podnikatelská mise Svazu průmyslu a obchodu ČR.

Témata:  Miloš Zeman Vietnam Kazachstán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy