Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fosfor se v Česku legálně prodává ve velkém, hlavně na výrobu pervitinu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Policie ČR

Praha - České úřady chtěly dostat pod přísnou kontrolu obchod s červeným fosforem, ale Brusel to zatrhl. Podle EU by to bylo omezování volného trhu s běžnou chemikálií. Ta ale v tuzemsku slouží k výrobě pervitinu. Informuje o tom dnešní vydání MF Dnes.

Pokus o kontrolu trhu s červeným fosforem se nepovedl. Příliš volná pravidla přitom umožňují jeho distribuci do ilegálních drogových laboratoří, kde se vyrábí ve velkém pervitin.

Obchodování s červeným fosforem se nepodařilo zastavit ani detektivům, kteří odhalili chomutovského velkoobchodníka Václava Dvořáka. Zatkli ho v roce 2014 a soud už ho poslal na dvanáct let do vězení.

Jeho případ byl dosud největším odhalením nelegálního obchodu s chemikáliemi na výrobu pervitinu u nás. Podařilo se totiž prokázat, že Dvořák věděl, k čemu červený fosfor bude užíván.

I když sedí ve vazbě, jeho družka založila novou firmu Alchema 3000 a byznys s červeným fosforem znovu obnovila. Kvůli chybějícímu dohledu je to zcela legální.

Témata:  drogy chemikálie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy