Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na kvóty nepřistoupíme, nefungují, řekl Babiš. Vyjádřil se také k fungování ANO v budoucnu

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - ANO dnes pořádá konferenci, na které se řeší program před krajskými a senátními volbami. Podle Andreje Babiše se musí hnutí zbavit prospěchářů. Vyjádřil se ale i k migrační krizi a celostátní politice.

Hnutí ANO už vybralo krajské lídry, celkem do regionálních voleb půjde přes 700 kandidátů. Babiš podotkl, že oslovil i podnikatele a manažery, ale neuspěl. "Ani jednoho z nich jsem neukecal," řekl.

"Náš program je selský rozum a řešení problémů," řekl Babiš. O prospěchářích hovořil v části projevu věnovaném jeho hnutí. Připustil, že ANO se nevěnovalo výběru lidí dostatečně. "Proto je jedním z našich nejdůležitějších úkolů před příštími parlamentními volbami očista našeho hnutí od těchto prospěchářů," vyhlásil Babiš.

Hnutí má nyní podle něho 2859 členů a 1120 žadatelů o členství. Babiš uvedl, že výběr členů se musí změnit, o přihláškách by mělo mít přehled ústředí, zrušit by se mohla půlroční čekatelská lhůta. "Občas mám totiž pocit, že některé organizace nechtějí přijímat další členy a svoje oblasti de facto privatizují a konzervují se," prohlásil.

Ohledně migrační krize se Babiš postavil proti návrhu na zavedení trvalého přerozdělovacího mechanismu uprchlíků mezi státy Evropské unie. "Kvóty jsou mrtvé a hnutí ANO na ně nikdy nepřistoupí," zdůraznil Babiš. Volal po uzavření schengenské hranice, dojednání míru v Sýrii a po její obnově.

Za problémy s dopravními stavbami kvůli starým posudkům jejich vlivu na životní prostředí vinil Babiš někdejší vlády ODS a TOP 09. Ve zdravotnictví podle něho chybí efektivita a hospodárnost. Školství je podle Babiše třeba propojit s podnikatelskou sférou a stavět školy kolem Prahy.

Podobně jako v minulosti Babiš prohlásil, že je často v šoku z toho, jak celostátní funguje, zejména ve Sněmovně. Vládní spolupráci s ČSSD a KDU-ČSL označil za umění možného kompromisu.

Babiš znovu mluvil o řízení státu jako firmy. Česko vnímá spíš jako rodinnou firmu. "Není pravda, že firma je jenom o zisku. Kdo to říká, tak zodpovědnému podnikání nerozumí. Rodinná firma je společenství lidí, které spojuje nejen stejný cíl, ale kteří sdílejí i stejné základní hodnoty. Je to o zodpovědnosti a solidárnosti," uvedl.

Témata:  Andrej Babiš Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy