Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průmyslová výroba v dubnu klesla o 2,5 procenta

Průmyslový smog
Průmyslový smog
Foto: www.stodolni-ostrava.cz

Praha - Průmyslová produkce v dubnu po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně vzrostla o 5,9 %, bez očištění byla nižší o 2,5 %. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně vyšší o 0,6 %. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 3,2 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Průmyslová produkce v dubnu 2017 po vyloučení sezónních vlivů (včetně vlivu počtu pracovních dnů) byla reálně meziměsíčně vyšší o 0,6 %. Meziročně po očištění o vliv počtu pracovních dnů vzrostla o  5,9 %, bez očištění klesla o 2,5 %. Duben 2017 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o tři pracovnídny méně.

K meziročnímu poklesu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -1,0 procentního bodu, pokles o 4,8 %), opravy a instalace strojů a zařízení (příspěvek -0,7 p.b., pokles o 24,3 %) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek -0,6 p.b., pokles o 6,7 %).

Průmyslová produkce vzrostla v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (příspěvek +1,1p.b. , růst o 9,6 %), výroba chemických látek a chemických přípravků (příspěvek +0,4 p.b., růst o 16,3 %) a výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů (příspěvek +0,2 p.b., růst o 11,2 %).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v dubnu 2017 meziročně vzrostly o 0,3 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 1,8 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 3,2 %, informuje czso.cz.

Hodnota nových zakázek v dubnu 2017 ve vybraných odvětvích meziročně klesla o 3,2 %. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 4,3 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 0,9 %.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v dubnu 2017 meziročně zvýšil o 1,9 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v dubnu 2017 meziročně vzrostla o 8,1 % a činila 31556 Kč.

Témata:  průmysl Český statistický úřad (ČSÚ) ekonomika

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy