Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O sexuální asistentky pro postižené je v ČR velký zájem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - V Česku působí pět speciálně vyškolených asistentek, které nabízejí sexuální služby a poradenství zdravotně postiženým. Podobný servis už delší dobu funguje ve Švýcarsku, Německu, Dánsku, Belgii, Francii, Rakousku či Nizozemí.

Soulad služby se zákonem posuzovalo ministerstvo vnitra. Podle výsledků Rozkoš bez rizika či jiné organizace nemohou zájemcům sexuální asistenci zprostředkovat, nesmějí z ní mít také žádný "hmotný prospěch". Stát postihuje kuplířství. Prostituce v Česku sice není trestná, ale není ani legálním zdrojem příjmů. Informace o sexuálních asistentkách si klienti musejí dohledat sami. Každá z žen má vlastní webové stránky.

"O službu je zájem. Každá z asistentek má několik klientů týdně," uvedla výkonná ředitelka organizace Rozkoš bez rizika (R-R) Lucie Šídová. Tři asistentky jsou v Praze, jedna v Brně, další je z Trutnovska. Služba je placená. Hodina vyjde na 1200 korun. Úvodní konzultace stojí 500 korun.

Asistentky prošly speciálním školením. Musely také podepsat etický kodex. Handicapovaných se mohou dotýkat a mít s nimi sex. Učí je ale hlavně uvědomit si rozdíly mezi muži a ženami, říkat ne, mluvit o svých potřebách a pohlavním styku, používat sexuální pomůcky či navazovat partnerské vztahy. Pomáhají párům se začátkem intimního života. Informují o antikoncepci. Poskytují také poradenství příbuzným.

Na asistentky se obracejí samotní klienti, jejich rodiny i ti, kteří postiženým pomáhají. Podle Šídové se o službu začaly zajímat také domovy pro seniory či pro lidi s handicapem.

Práci zatím dělají jen ženy. Šídová nevyloučila, že by službu v budoucnu mohli začít poskytovat i muži.

Témata:  zdravotně postižení pohlavní styk ženy

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy