Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Marek Černoch opouští Úsvit. Kam zamíří dál?

Marek Černoch a Martin Konvička na demonstraci proti uprchlíkům
Marek Černoch a Martin Konvička na demonstraci proti uprchlíkům
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Šéf poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch se rozhodl opustit stranické řady tohoto subjektu. Pro EuroZprávy.cz uvedl, že ho k tomu vedly dlouhodobé neshody s vedením pod taktovkou Miroslava Lidinského. Poslední kapkou pro Černocha byla spolupráce některých členů Úsvitu na kandidátkách, kde figuruje Adam Bartoš (Národní demokracie).

"Důvodem je to, jakým způsoben pan Lidinský vede stranu. To, že se spojuje s lidmi jako je pan Bartoš z Národní demokracie, s lidmi, se kterými já nechci mít nic společného, nechci s nimi být spojován. To, že strana nebude kandidovat samostatně a místo toho umožňuje členům kandidovat na kandidátkách jiných stran, což právě vím i o kandidatuře na kandidátce Rozumných, kde je i pan Bartoš, je nepřijatelné," odůvodnil své rozhodnutí pro EuroZprávy.cz.

Naznačil, že nabídky od jiných stran už dostal, zatím se ale nijak nerozhodl. "V tuto chvíli nepřestupuji do žádné strany. Chci si to nechat uležet a uvidím, co dál. Mám nějaké možnost, mám nabídky, ale v tuto chvíli nikam nepřestupuji," zopakoval.

Myšlenky o opuštění strany ho začaly napadat loni po krajských volbách, kdy Úsvit - Národní koalice neuspěl. "Když jsem kritizoval krajskou kampaň a vedení s panem Lidinským, čekal jsem alespoň nějakou sebereflexi poté, co Úsvit dopadl v krajských volbách tristně. Místo sebereflexe svolal pan Lidinský volební sněm," upřesnil. Na něm mu prý šlo o to, aby se lidí, kteří kritizovali, že kampaň je špatná a že se zaměřovala jen na migraci, zbavil.

"Já jsem v té chvíli uznal, že Lidinský je lídrem a dal jsem mu prostor, aby ukázal, co v něm je a že to, co sliboval, splní. Stal se opak. Pan Lidinský se stáhnul úplně, neprezentuje se nikde, není lídrem. Lídr musí být vidět, musí motivovat a táhnout dopředu a musí řešit všechna témata," sdělil.

S kolegy Janou Hnyklovou a Martinem Lankem se prý několik měsíců snažili o svolání celorepublikového sněmu Úsvitu, který by rozhodl o programu do voleb a personálním obsazení kandidátek. To však vedení v čele s Lidinským neumožnilo.

"Udělal jsem opravdu vše pro to, abych Úsvit zachránil, bylo to moje dítě, byl jsem tady od začátku. Ve chvíli, kdy vidíte, že nemáte vliv na směřování strany, pak zjistíte, že bojujete s větrnými mlýny," dodal Černoch.

Včera opustila řady Úsvitu právě poslankyně Jana Hnyklová, předtím poslanec Marin Lank, který se přidal k Realistům Petra Robejška. 

Témata:  Marek Černoch Martin Lank Úsvit - Národní koalice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy