reklama

Právo používat skrytou identitu chce ČOI získat pro inspektory kvůli kontrolám autobazarů nebo předváděcích akcí. Vychází z toho, že se často musejí prokázat občanským průkazem třeba při sjednávání smluv. Z toho pro ně může plynout nepřiměřené riziko. "Nepovažuji za spravedlivé a etické, abychom tomu inspektory vystavovali," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD).

Sněmovna nevyhověla požadavku šéfa sněmovního bezpečnostního výboru Romana Váni (ČSSD), aby toto oprávnění odmítla. Petr Bendl (ODS) se obával zneužití krycích dokladů inspektory. Květa Matušovská (KSČM) uvedla, že krycí doklady bude vydávat ministerstvo vnitra na základě žádostí ministerstva průmyslu a ČOI a že je nebudou mít všichni inspektoři, ale jen pár z nich.

Sněmovna inspektorům umožnila, aby při ukládání sankcí formou příkazu na místě nemuseli vyplňovat tiskopisy ministerstva financí podle zákona o přestupcích.

ČOI by mohla podle návrhu jednodušeji zjišťovat informace o provozovatelích e-shopů, které nelze běžnou cestou zjistit a nelze je tedy kontaktovat. Nově by o ně mohla žádat například majitele webhostingových služeb, který by měl ze zákona povinnost jí je poskytnout.