reklama

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) to dnes oznámila při návštěvě Mateřské školy na Brněnsku. Přítomen byl i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Když jsme přišli v roce 2014 do vlády, analyzovali jsme jako jeden z hlavních problémů nedostatek peněz na rozvoj kapacit základních a mateřských škol. V té době neexistoval žádný dotační program, který proto v roce 2014 vznikl," uvedl Sobotka.

Z programu čerpala peníze obec Jiříkovice, která zvýšila kapacitu mateřské školy z jedné na dvě třídy. "Měli jsme tady vždy převis dětí, i když jsme navýšili kapacitu jedné třídy na 28 dětí. Nyní máme díky programu třídy dvě po 24 dětech a daří se nám umístit všechny děti z Jiříkovic," uvedla ředitelka školky Zuzana Havlíčková.

Podle Sobotky budou moct města a obce kromě peněz z programu ministerstva čerpat také peníze z fondů Evropské unie. Do roku 2020 vymezila kolem 13 miliard korun korun na navýšení školských kapacit. Čerpání z programu z Evropské unie zatím zahájeno nebylo. Probíhá nezbytná administrativní příprava.