Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nábor do armády je nutné zlepšit. Důležité jsou i společné nákupy EU, myslí si Sobotka

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česko by mělo podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zlepšit nábor v armádě, aby mohlo plnit své závazky. Účast v misích pak armádě pomáhá k vyšší profesionalizaci. Uvedl to dnes v rozhovoru s ČTK.

Problém premiér naopak nevidí v úpravě legislativy, která má umožnit rychlejší schvalování misí.

"Myslím, že tohle není nějaký zásadní problém. Tady jde spíše o to, abychom dobře rozvrhli síly a abychom zlepšili nábor v armádě, protože mise samozřejmě vyžadují vojáky a my potřebujeme naplnit ta tabulková místa, která jsme si naplánovali," uvedl. Mise přitom považuje za velmi užitečné z hlediska praktického výcviku vojáků, protože se mají na misích šanci setkat se skutečnými riziky a problémy. Ukazuje se to na profesionalitě vojáků, kteří třeba prošli misemi v Afghánistánu nebo na Balkáně, míní premiér.

Doplnil, že podporuje, že se v Parlamentu zpřesňuje legislativa pro schvalování misí. Návrh ale stále Sněmovna neprojednala ani v prvním čtení. Sobotka o této ústavní novele chce jednat ve středu na koaliční radě, která mimo jiné určí prioritní legislativní předlohy pro poslední schůze dolní komory před jejím rozpuštěním.

Sobotka také dodal, že pokud se Evropská unie rozhodne v rámci posílené obranné spolupráce provádět společné nákupy, mohlo by to českým zbrojařům umožnit přístup na nové trhy.

"Pokud budou společné nákupy, tak je důležité, aby byla spravedlivá, transparentní pravidla. To znamená, aby naše firmy buď samy nebo v nějaké kooperaci měly šanci se toho zúčastnit," řekl Sobotka. Zbrojařům věří, že v konkurenci uspějí. "Myslím si, že ustrašenost dopředu není na místě, protože máme velmi dobré firmy s kvalitní produkcí, ať už jde o munici, nebo ruční palné zbraně. Takže si myslím, že máme docela slušné šance," uvedl.

Čeští zbrojaři by se podle Sobotky také neměli bránit spolupráci se zahraničními kolegy. Jednotlivé země si podle něj hodně hlídají dodávky pro své armády, spolupráce by tak mohla českým firmám otevřít cestu na nové trhy.

Témata:  Bohuslav Sobotka EU Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy