Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Olšanský hřbitov přišla stovka lidí uctít památku společně s Nočními vlky

Ruští motorkáři ze skupiny Noční vlci
Ruští motorkáři ze skupiny Noční vlci
Foto: nwrussia.info

Praha - Na dnešní akci k uctění obětí druhé světové války na Olšanských hřbitovech dorazilo kolem 16:00 několik desítek členů a příznivců Nočních vlků.

Před branou je vítala více než stovka rusky i česky hovořících lidí. Někteří z nich měli ruské vlajky nebo standardy podporující separatistické hnutí na Ukrajině. Takřka všichni si na šaty připnuli černooranžové stuhy vyjadřující solidaritu s válečnými veterány. Přijíždějící motorkáře vítali potleskem a pokřikem "molodci" (chlapíci).

Na hřbitov, kde je pochováno 429 sovětských vojáků padlých v květnu 1945 při osvobozování Prahy a okolí, dorazili lidé různého věku i rodiny s dětmi. Na akci dohlížely dvě desítky policistů. Řešili jediný incident, když publicista F.X. Doležal přítomné provokoval plakátem s vyobrazením holé zadnice a ptal se jich, jestli jsou placeni ruskou tajnou službou.

Noční vlci přijeli do Prahy z Vídně, jízdu po české metropoli pro ně pořádal český spolek Red Eyed Crüe. Noční vlci chtějí stejně jako loni průjezdem Evropou oslavit konec druhé světové války. Jejich členové jsou kritizováni za nacionalismus, jejich představitel Alexandr Zaldostanov byl po ruském zabrání ukrajinského Krymu zařazen na sankční listinu EU.

Pověst Nočních vlků je značně kontroverzní. Je o nich známo, že jsou šiřiteli ruské propagandy a velebí prezidenta Vladimira Putina.

Noční vlci deformují skutečnou historii a kam přijdou, tam šíří ruskou verzi. Jejich šéf Alexandr Zaldostanov, přezdívaný Chirurg, se například před několika dny pohádal s běloruským novinářem a odmítl jeho tvrzení, že na počátku druhé světové války byli Sověti spojencem Hitlera a společně s ním napadli Polsko. Novináře dokonce lehce inzultoval a označil ho za blázna.

Poprask způsobili Noční vlci už v Brně, když se s nimi vyfotografoval hejtman Michal Hašek. Dočkal se za to všeobecného odsouzení mezi politiky i veřejností. Přitom například v Polsku se s ruskými motorkáři nemažou - několika z nich zakázali vstup na své území.

Témata:  "konvoj ""Nočních vlků""" II. světová válka Praha

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy