reklama

Systémová rizika pro další vývoj podle centrální banky zůstávají ve všech oblastech pouze potenciální. V případě hypoték již ale podle ČNB nejsou jen hypotetická. "Hlavním rizikem je pokračování roztáčení spirály mezi cenami nemovitostí a úvěry na jejich pořízení," uvedla ČNB ve Zprávě o finanční stabilitě 2015/2016. Proto rozhodla o zvýšení rezervy na ochranu úvěrového trhu.

Zároveň centrální banka na základě zátěžových testů rozšířila loňské doporučení ohledně poskytování hypoték. Nově se bude vztahovat na všechny poskytovatele úvěrů, a současně i na další úvěry, které jsou klientovi poskytnuty poté, co získá hypoteční úvěr.

Naposledy ČNB zpřísnila podmínky od dubna. Klienti musí mít naspořeno alespoň deset procent vlastních peněz pro čerpání úvěru zajištěného nemovitostí. Tato hranice ale nebude povolena každému zájemci, protože banky musí současně dbát na to, aby 85 procent nově poskytnutých nových úvěrů na nemovitost mělo ukazatel LTV (poměr úvěru k hodnotě nemovitosti) maximálně 80 procent. Naprostá většina nových hypoték tedy bude vyžadovat alespoň 20 procent vlastních prostředků klienta.

Podle zprávy centrální banka navíc považuje nemovitosti na bydlení v ČR za mírně nadhodnocené a úvěrové standardy při poskytování hypotečních úvěrů za výrazně uvolněné. "Pro zachování zdravého hypotečního trhu je nezbytné respektovat pravidlo, že žadatelé o úvěr na nákup bytu mají alespoň z části vlastní naspořené zdroje a disponují finanční rezervou pro splácení úvěru v případě poklesu příjmu nebo zvýšení úrokových sazeb," uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Odolnost bankovního sektoru byla hodnocena za použití alternativních scénářů ekonomického vývoje. Základní scénář vychází z květnové prognózy ČNB a představuje vývoj, který ČNB považuje za nejpravděpodobnější. Nepříznivý scénář, jehož pravděpodobnost je velmi nízká, předpokládá silný propad ekonomické aktivity a růst nezaměstnanosti, což by se projevilo vyčerpáním finančních rezerv domácností a zapříčinilo výrazné zhoršení jejich schopnosti splácet úvěry. Celkově ale testy prokázaly, že bankovní sektor disponuje vysokým kapitálovým polštářem.

Česká národní banka zvýšila rezervu na ochranu úvěrového trhu, tzv. sazbu proticyklické kapitálové rezervy, pro všechny banky, spořitelní a úvěrní družstva a obchodníky s cennými papíry na jedno procento ze současných 0,5 procenta. Sazbu ČNB stanovuje každé čtvrtletí s účinností za rok, dnes zveřejněné rozhodnuté je tedy platné od července 2018.

Rezervu by měly banky vytvářet v době růstu úvěrů. Naopak při poklesu ekonomické aktivity doprovázené rostoucími úvěrovými ztrátami by měla být využita bankami pro krytí ztrát. Cílem je zabránit přenosu případných problémů finančních institucí do ekonomiky. Efektem může být zpomalení růstu úvěrů.

"Domácí ekonomika se dále posunula do růstové fáze finančního cyklu, charakterizované rychlým růstem úvěrů. Tyto dobré časy je nezbytné využít pro tvorbu rezerv, díky nimž bude moci bankovní sektor bez poruch fungovat i v časech horších," uvedl Rusnok.