reklama

"Teoreticky by se to mělo snižovat, protože dlouhodobě nelze udržet takovouto cenu másla. Už se objevují informace, že se lidé začali vracet k rostlinným produktům, což rozhodně není správné mimo jiné z výživového hlediska," uvedla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

V 90. letech se kvůli poptávce po rostlinných tucích snižovala výroba a zemědělci začali chovat plemena, která mají nižší obsah tuku v mléce.

"Nyní, když se to vrací k normálu a lidé požadují máslo, tak není dostatek mléčného tuku. Za druhé se nacházíme v období roku (létě), kdy krávy mají nižší obsah tuku v mléce a za třetí roste poptávka po másle například v Číně či Indii," uvedla Večeřová. Není tak na trhu mléčný tuk a jeho cena v důsledku toho roste.

Obchodní řetězce mají obchodní přirážku na máslo 70 až 80 procent. "Což samozřejmě také cenu másla zvedá," dodala Večeřová.

"Rostoucí ceny másla jsou způsobené celosvětově nižší produkcí, především na Novém Zélandě nebo v Německu a Nizozemsku. Smetany je obecně na trhu nedostatek a situaci nenahrávají ani letní měsíce, kdy je v mléku méně tuku. V současné době pracujeme s nákupní cenou smetany o 100 procent vyšší než například ve stejném období v loňském roce," uvedla mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Průměrná cena kilogramu čerstvého másla dosáhla rekordu letos v březnu, kdy se prodávalo za 175,50 Kč, od té doby mírně klesla na 167,50 Kč. Např. v červnu 2009 byla 90,80 Kč.