reklama

Kancelář Senátu nemůže Čubu přestat vyplácet. Čuba by podle předsedy horní komory Milana Štěcha mohl plat a náhrady, jichž se rozhodl vzdát, věnovat například na humanitární účely. Vhodnější by ovšem bylo, aby se vzdal mandátu, nebo nastoupil na nemocenskou, neboť není schopen práci senátora vykonávat plnohodnotně.

Předseda SPO Jan Veleba uvedl, že pokud by vzdání se platu a náhrad nebylo právně možné, muselo by se najít jiné řešení. Také zmínil věnování peněz na humanitární účely. Čuba podle něj nicméně od pondělka "senátoruje" zadarmo. Pozitivně se k tomu podle Veleby vyjádřil i prezident Miloš Zeman "s tím, že je to čestné a moudré rozhodnutí".

"Ukončuji pobírání mzdových prostředků a cestovních výdajů," citoval Veleba z Čubova dopisu. "Z tohoto řešení vidíte, že tam nejde o peníze," uvedl Veleba. Čuba se podle něj chce na jednání Senátu vrátit, až mu cestování dovolí jeho zdravotní stav.

Štěch ale variantu, že by Čuba pracoval z domova, zpochybnil. "Není mi známo, že by nějakou práci odváděl. Je to celé trapné. Měli by se zamyslet, jaké divadlo kolem toho hrajou," poznamenal šéf horní komory.

Čuba se jednání horní komory účastnil naposledy loni 24. srpna. Pak podstoupil operace očí a trávicího traktu. Terčem kritiky se stal kvůli tomu, že po celou dobu pobíral senátorský plat včetně finančních náhrad zhruba 122.000 korun měsíčně.