Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepřiměřené vměšování EU? Česko podá žalobu na směrnici o zbraních, vláda souhlasila

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Praha - Vláda dnes podpořila návrh ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), aby Česká republika do poloviny srpna podala k Soudnímu dvoru EU žalobu na evropskou směrnici o zbraních. Cílem směrnice má být zabránit teroristům ve vyzbrojování, podle kritiků ale hlavně omezuje majitele legálně držených zbraní.

Česko bude požadovat neplatnost a odklad účinnosti směrnice, protože podle něj zavádí nepřiměřená a nepraktická opatření pro držitele zbraní.  "Podávat žalobu mě netěší, ale nemáme jinou možnost. Směrnice porušuje jak zákaz proporcionality, tak zákaz diskriminace. Nemůžeme dopustit, aby EU pod záminkou boje proti terorismu nepřiměřeně zasahovala do postavení členských států a jejich občanů," uvedl Chovanec v tiskové zprávě.

Hlasování o žalobě nebylo na vládě jednotné ani v rámci jednotlivých stran. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) řekl, že lidovečtí ministři hlasovali různě. Chovance se ptal na to, zda nebylo možné přijetí směrnice zablokovat.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) oznámil, že dva ministři hnutí ANO byli pro, dva proti a dva se zdrželi. "Že ta směrnice je ušita horkou jehlou, na tom jsme se ale všichni shodli," řekl. Stropnický se zdržel hlasování, vadilo mu rozhodovat ve stejné době, kdy Evropská komise zahájila vůči Česku, Maďarsku a Polsku řízení kvůli tomu, že nerespektují kvóty na přerozdělování migrantů.

Směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi schválil Evropský parlament v polovině března. Proti normě se v Česku zvedla vlna nevole. Změny by se dotkly téměř všech zhruba 300.000 držitelů zbrojních průkazů a také držitelů znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci. Směrnice vstoupí v platnost 13. června a státy EU ji musejí do právního řádu zavést do 15 měsíců.

Česko bude žádat odklad účinnosti směrnice, podání žaloby ale podle Chovance odkladný účinek nemá, takže by země měla směrnici zavést do právního řádu i v případě, že soud o žalobě do té doby nerozhodne. Ministr ale deklaroval, že není stoupence implementace směrnice, i kdyby to znamenalo pro zemi postih.

Chovance dnes přišel před Úřad vlády podpořit myslivec Bohumil Straka. Žalobu označil za nejčistší řešení. Straka chce šéfovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi poslat dopis, ke kterému bude přiložen koňak v láhvi ve tvaru samopalu kalašnikov.

Témata:  vláda zbraně Milan Chovanec

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy