reklama

Pietní akt začal státní hymnou, po přehlídce vojenských a policejních jednotek přinesli vojáci na nádvoří před památníkem historické armádní prapory za zvuku husitského chorálu Ktož sú boží bojovníci. Prezident a političtí představitelé, zástupci spolků a válečných veteránů položili věnce k památníku. Následovala minuta ticha za padlé vojáky a salvy vypálené čestnou stráží. Nad shromážděním pak proletěla dvojice armádních stíhaček Gripen.

Akce na Vítkově se účastnili také předsedové obou parlamentních komor Milan Štěch a Jan Hamáček, premiér Bohuslav Sobotka, ministři obrany a kultury Martin Stropnický a Daniel Herman, pražská primátorka Adriana Krnáčová a kardinál Dominik Duka.

Sobotka v tiskovém sdělení varoval před nebezpečím politické ideologie založené na uvažování v kategoriích 'my a oni'. "Paušální odsuzování a šíření předsudků na základě pohlaví, náboženství, politického názoru, sexuální orientace či původu vždy plodí v konečném důsledku jen zlo a násilí," uvedl.

Zdůraznil taky nutnost aktivní občanské obrany demokratických hodnot. "Bez ohledu na to, jestli jsme demokraty levicovými nebo pravicovými. Protože za vzestupem nacistické totality stála nejen lhostejnost k pronásledování 'těch druhých', ale i neschopnost demokratů se tehdejším nacistům postavit společně," poznamenal premiér.