reklama

"Rozhodnutí Bohuslava Sobotky respektuji, chtěl bych mu poděkovat za vše, co pro ČSSD udělal," napsal předseda Sněmovny Jan Hamáček. Stranu povede Chovanec. "Bude výborný lídr a kandidát na premiéra. Do voleb stále zbývá čas na to, abychom přesvědčili občany, že ČSSD je tu pro ně a má to nejlepší řešení pro jejich budoucnost," uvedl.

Šéf poslaneckého klubu sociální demokracie Roman Sklenák je přesvědčen, že s odstupem času bude Sobotka hodnocen jako mimořádně úspěšný premiér. "Veřejnost i velká část členů ČSSD jsou však nyní jiného názoru a Lubomír Zaorálek by pro ně mohl být přijatelnou alternativou," sdělil ČTK Sklenák.

Podobně vidí situaci nový místopředseda ČSSD Petr Dolínek. "Bohuslav Sobotka je nejúspěšnější premiér posledních let. Lubomír Zaorálek se role volebního lídra ujal s energií sobě vlastní," uvedl.

Poslanec Jaroslav Foldyna je přesvědčen, že krok přišel za pět minut dvanáct a ČSSD pomůže. Ukončil podle něj trápení sociální demokracie a svým způsobem i Sobotkovo trápení. "Lubomír Zaorálek je schopen zaujmout veřejnost svým vystoupením, je schopen vložit do toho srdce a emoce. A Milan Chovanec bude řídit sociální demokracii jako stranu," uvedl.

Exministr pro lidská práva Jiří Dienstbier reagoval slovy, že Sobotka si ponechal funkci, kterou vykonává nejlépe. "Řízení vlády z jeho strany bylo dobré, vláda i ledacos dosáhla," řekl. Na Zaorálka v roli volebního lídra se těší, může podle něj přinést energii a emoce a v případě volebního úspěchu převzít i stranu.

Méně spokojený je s novou Chovancovou rolí. "Bylo by dobré, kdyby se začal chovat podle dlouhodobých principů, které sociální demokracie uplatňovala, a opustil takové to populisticko-nacionalistické řešení věcí," uvedl Dienstbier.

Jeroným Tejc se vyjádřit nechtěl. "Nechci být na kolegy zlý, a proto nebudu tuto věc vůbec komentovat," řekl. Na twitteru ale připomněl, že volební manažer Jan Birke, který dnes dal svou funkci k dispozici, sociální demokraty nabádal, aby se nestříleli do nohy. "Obávám se, že jsme se střelili do hlavy," napsal Tejc.

Sdílnější nebyl ani exsenátor Zdeněk Škromach. "Myslím, že není co komentovat," napsal a připojil mrkajícího smajlíka.